Alpinisme

Ferran Latorre presenta el seu ascens a l’Everest

L'alpinista busca ser el primer català a coronar els 14 cims de més de 8.000 metres sense oxigen

Ferran Latorre ha presentat aquest dimecres el seu ascens a l’Everest, l’intent de culminar els 14 8.000 sense oxigen. A més, l'alpinista ha anunciat l’arrencada d’un projecte científic pioner impulsat per l’Obra Social “la Caixa” i liderat per un equip mèdic de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona que permetrà investigar l'impacte genètic, fisiològic i biomèdic de la hipòxia en excursionistes, alpinistes i xerpes nepalesos durant l'aproximació i ascensió al sostre del món.

Segons els seus impulsors, els resultats de la investigació permetran identificar les bases genètiques que determinen les adaptacions a l'altura, així com els mecanismes associats a la manca d'oxigen i serviran per desenvolupar solucions terapèutiques per a malalties respiratòries cròniques. "Els resultats poden aportar informació molt útil per al món de l'esport i en els pacients de malalties cròniques respiratòries. Aquests pacients és com si estiguessin permanentment en un camp base de l'Everest", ha explicat José Manuel Soria, cap de la Unitat de Genòmica i de Malalties Complexes de l'Institut de Recerca de Sant Pau de Barcelona .
Amb aquesta expedició, Latorre aspira a ser el primer català a completar el repte d’escalar els 14 pics més alts, una fita que només han aconseguit 15 persones en tota la història.

Els 8.848 metres de l’Everest ja se li han resistit 6 cops a aquest barceloní arrelat a Osona de 46 anys que manté una relació especial amb la muntanya més alta de la Terra.