JOCS OLÍMPICS
Esports 20/09/2011

Fins i tot amb el futbol olímpic és difícil unir la Gran Bretanya

Jere Longman I Sarah Lyallr
3 min
El capità del País de Gal·les, Aaron Ramsey, durant partit d'aquest mes entre Anglaterra i Gal·les a l'estadi de Wembley.

The New York TimesEl pla sembla raonable: organitzar un equip de futbol de la Gran Bretanya per als pròxims Jocs Olímpics de Londres. Però hi ha diversos problemes. D'entrada, no hi ha equip de futbol britànic. En un país on la devoció esportiva s'alimenta de les rivalitats regionals i polítiques, ja hi ha equips que representen les orgulloses nacions: Anglaterra, Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord.

Aquestes federacions hipersensibles no animen els seus jugadors a competir al costat dels tradicionalment grans rivals, els anglesos. Tot i que han promès no prohibir als seus jugadors de participar-hi, no donen suport oficial a aquesta idea.

Tan enfadats es van mostrar els escocesos, gal·lesos i nord-irlandesos davant de l'anunci de l'Associació Olímpica Britànica sobre "l'acord històric" de fer jugar un equip masculí i femení britànics als Jocs, que com a resposta, orgullosos d'ells mateixos, van manifestar la seva oposició a participar en un equip de futbol de la Gran Bretanya als Jocs Olímpics 2012 a Londres.

La qüestió és simple, segons Stewart Regan, de la federació escocesa. "Hem de protegir la nostra identitat i no tenim cap interès a participar-hi". No obstant això, l'associació anglesa segueix treballant per organitzar el que seria conegut com a equip GB , conscients que l'única manera de deixar satisfet a tothom seria no seleccionar cap jugador escocès, gal·lès o d'Irlanda del Nord.

"Els Jocs Olímpics són a la Gran Bretanya i el futbol és el nostre esport nacional. Seria una farsa terrible no participar-hi", diu Scott Field, portaveu de l'associació de futbol anglesa. "És com si el Canadà no tingués un equip d'hoquei sobre gel als Jocs d'Hivern". La Gran Bretanya no ha portat un equip de futbol als Jocs des d'aquells de Roma el 1960.

Mentre que el Comitè Olímpic Internacional (COI) reconeix la Gran Bretanya com a representant en tots els esports col·lectius, la FIFA reconeix Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord com a equips separats. I aquí hi ha el centre de la controvèrsia. Representants de les tres nacions més petites tenen por que la fusió per als Jocs Olímpics pugui aplanar el camí a la FIFA per fer el mateix. La FIFA ha donat garanties públiques que se seguirà permetent que els quatre països competeixen per separat, però el seu compromís no ha aconseguit convèncer tothom.

La rivalitat entre Escòcia i Anglaterra en particular és tan forta que que quan Anglaterra juga el Mundial molts escocesos animen "l'equip que hi juga en contra". "Hem demanat tenir en compte els comentaris dels aficionats escocesos contra aquest equip de la Gran Bretanya", afirma Clara Constança, de la federació escocesa.

Aquest cas ha dividit els opinadors i els jugadors. La davantera escocesa Julie Fleeting ho ha deixat clar: "Sóc escocesa fins al moll de l'os" i no jugaria amb aquest equip. Altres jugadors, com el capità de Gal·les Aaron Ramsey (Arsenal) i Gareth Bale (Tottenham), han dit que sí que els agradaria jugar-hi. Equips com Gal·les i Escòcia fa molt que no juguen un Mundial i per a molts seria una oportunitat de participar per fi en un gran torneig. Sense equip britànic, de moment les entrades per al torneig olímpic de futbol no s'han venut gaire bé.

Per a molts, aquest equip GB seria un afer incòmode. "Per a molts estrangers, la Gran Bretanya és Anglaterra", afirma Raymond Boyle, professor al Centre d'Investigació de Polítiques Culturals de la Universitat de Glasgow. Molts escocesos pensen com Craig Brown, l'exseleccionador local: "Prefereixo perdre com a escocès que guanyar com a britànic", ha dit. I l'exjugador gal·lès Neville Southall ha afirmat: "El motiu per anar als Jocs es veure la teva bandera pujant al pal. I quina faran pujar, la britànica? La meva bandera té un drac".

stats