Jocs Olímpics
Esports 20/07/2012

La flama olímpica tornarà a recórrer Barcelona vint anys després

La celebració, presentada aquest divendres al Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch de Barcelona, tindrà el seu punt de partida a l'Ajuntament de Barcelona

Efe
2 min

BarcelonaVint anys després dels Jocs que van canviar Barcelona, la flama olímpica tornarà a recórrer el pròxim dia 25 de juliol els carrers de la capital catalana de la mà de 36 esportistes i personalitats, com Gervasio Deferr, Gemma Mengual, Epi o l'exalcalde Pasqual Maragall.

La celebració, presentada aquest divendres al Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch de Barcelona, tindrà el seu punt de partida a l'Ajuntament de Barcelona, on dimecres que ve, dia 25, a les 18.00 hores, l'alcalde Xavier Trias rebrà els rellevistes.

Serà aquí quan el llavors alcalde el 1992, Pasqual Maragall, encengui una torxa olímpica, que sortirà de la cèntrica plaça de Sant Jaume i passarà per emblemàtics racons com la Rambla o plaça Catalunya, fins a arribar a l'avinguda de l'Estadi, a Montjuïc, on s'encendrà un peveter davant del Museu Olímpic.

En total seran cinc quilòmetres de relleu en què 36 esportistes i personalitats del món de l'esport seran els autèntics protagonistes, ja sigui corrent amb la torxa o a l'autobús descapotable que els anirà transportant per la ciutat.

Aquest màgic camí l'iniciarà precisament l'últim rellevista d'aquell estiu del 1992, el basquetbolista Juan Antonio San Epifanio, 'Epi', al qual el seguiran un elenc de medallistes en diferents disciplines que van participar en aquella cita olímpica.

Seran Gemma Mengual (natació sincronitzada), Albert Ferrer, Antoni Pinilla (futbol), José María van der Ploeg, Natàlia Via-Dufresne (vela), Jordi Arrese (tennis), Ferran Martínez, José Antonio Montero (bàsquet), Elisabeth Maragall, Quico Fàbregas, Ramon Sala, Ignasi Escudé (hoquei), Montse Esquerdo (esgrima) i Eugenio Asencio, l'àrbitre que va fer el jurament als Jocs.

També els paralímpics Neus Álvarez, Rosalía Lázaro (atletisme) i Eric Villalón (esquí), així com el representant dels voluntaris Miquel López, els periodistes Josep Maria Casanovas, Alberto Montenegro, Xavier Bonastre, Cristina Cubero i Xevi Bardolet, i el president de la Federació Catalana de Triatló, Jesús Lluís Andreu.

I per finalitzar, els esportistes José Alberto Recuero (lluita), Luis Lucio Pérez (hípica), Marta Vilajosana (ciclisme), Carles Lerín (pentatló), Jordi Font (surf de neu), Jaume Fort (handbol), Melcior Mauri (ciclisme), Javier Argudo (taekwondo), Sergi Pedrerol i Daniel Ballart (waterpolo).

El bicampió olímpic Gervasio Deferr serà l'últim rellevista d'un recorregut que finalitzarà a les 19.30 hores davant del Museu Olímpic, on s'encendrà un peveter simbòlic.

A més, es descobrirà una escultura en commemoració dels Jocs del 92, l'"Arquer olímpic", de 2,5 metres d'altura, obra de l'escultora Rosa Serra.

Per a l'ocasió, gràcies al patrocini de l'empresa cervesera San Miguel, s'ha dissenyat una torxa olímpica a través d'un concurs amb estudiants de disseny, entre els quals va sobresortir finalment la creació "Transparència", de Marc Rocas.

"Volem que sigui un acte més aviat simbòlic", ha recordat la regidora d'Esports de l'Ajuntament, Maite Fandos, amb el representant de San Miguel, Xavier Pérez, i el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), David Moner, el qual ha recordat la importància d'uns Jocs que van convertir "una Barcelona provinciana en la gran capital del Mediterrani".

stats