RUGBI - SIS NACIONS

França i Anglaterra obtenen victòries balsàmiques

El XV del Gall pateix amb Itàlia i el de la Rosa tanca velles ferides a Edimburg

En el partit inaugural del Sis Nacions, França es va imposar per un ajustadíssim 23-21 a una sorprenent Itàlia que presentava fins a cinc jugadors debutants a l’equip inicial. La jove Itàlia va ser capaç d’imposar el seu joc i dominar una França desdibuixada davant l’estupefacció dels més de 80.000 espectadors que omplien l’estadi de Saint-Denis el primer cop que obria després de l’atemptat terrorista que va sacsejar París l’any passat.

Els italians van arribar a dominar per un 10 a 18 al principi del segon temps, però la reacció gala (amb més empenta que talent) i el poc encert dels xutadors italians (que van desaprofitar fins a tres xuts a pals que haurien canviat el partit) va acabar propiciant una remuntada a les acaballes que va evitar un ridícul monumental del flamant seleccionador francès, el debutant Guy Novès. Malgrat la victòria, França continua generant dubtes sobre el seu joc, mentre que els italians van sorprendre tothom gràcies a un joc dinàmic i ofensiu que defuig els complexes de ser considerats la ventafocs del Sis Nacions.

L’enèsim ressorgir anglès

Escòcia i Anglaterra mai havien arribat amb les forces tan igualades a una edició de la Calcutta Cup, la competició per nacions més antiga del món, que es remunta a l’any 1879. Una Escòcia envalentida pel seu paper a la passada Copa del Món va intentar derrotar una Anglaterra necessitada de tancar les ferides obertes en ser eliminada a la primera fase.

Hi havia molta expectació per veure els canvis tàctics que proposaria l’australià Eddie Jones, que debutava com a tècnic del XV de la Rosa. Malgrat el relleu, Anglaterra va seguir el mateix guió de sempre: una davantera forta en fases defensives i persistent en les ofensives, que permetés obrir forats a la defensa rival per llençar-hi els ràpids i potents tres quarts anglesos. Ben poques concessions a la imaginació, l’atreviment o la màgia. Escòcia intentava trenar joc a la zona de creació, però no era capaç de superar la pressió anglesa i només podia anotar mitjançant tres cops de càstig transformats per l’obertura Greig Laidlaw. Als anglesos els va valer amb anotar dos assajos -un a cada temps- de la mà de George Kruis i de Jack Nowell i una intensitat defensiva gairebé sobrehumana -que va neutralitzar tots els atacs del XV del Card- per assegurar-se la primera victòria del campionat i la conquesta de la prestigiosa Calcutta Cup, malgrat que no va desplegar un joc excessivament brillant. El 9 a 15 a favor dels anglesos va impedir que els del Card conquerissin la Calcutta Cup per tercera ocasió aquest segle.

Avui es tanca la primera jornada del Sis Nacions amb el partit entre Irlanda i Gal·les que es disputarà a Dublín (16 h, Movistar+). Els irlandesos, guanyadors de les dues últimes edicions del Sis Nacions, buscaran derrotar un rival directe per la lluita pel títol aprofitant el factor camp. Els del Drac, per la seva banda, voldran confirmar l’evolució del seu joc mostrada a l’última Copa del Món obtenint una victòria de prestigi al feu irlandès, on els del Trèvol fa tres anys que no perden.