Esports 20/06/2012

França naufraga i serà el pròxim rival d'Espanya

T.p. / A.g.

El destí torna a encreuar els camins de França i Espanya. Vuit anys després d'aquells vuitens de final del Mundial de Hannover i 12 anys després d'aquells quarts de l'Eurocopa a Rotterdam en què Raúl va fallar un penal clau, els bleus tornaran a ser el rival d'Espanya. I tot perquè l'equip francès va desaprofitar una gran ocasió per passar com a primer de grup després de ser derrotada per una Suècia que ahir ja no s'hi jugava res.

L'equip de Laurent Blanc havia agradat davant dels anglesos i els ucraïnesos i tenia la feina mig feta. Davant d'una Suècia ja eliminada sabia que seria primera de grup si guanyava, cosa que els hauria citat amb Itàlia als quarts de final. Però davant la relaxació i l'alliberació d'un rival que sense pressió va oferir la millor cara, França va patir una ensopegada molt dolorosa que la posa en el mateix camí que els espanyols.

Suècia, de fet, va donar la gran sorpresa de l'Eurocopa en derrotar els francesos per 2-0 a Kíev. Blanc, pensant ja en els quarts de final, va donar descans a algun jugador. Però el resultat va ser un primer temps ensopit, sense ritme, amb la pilota normalment als peus dels francesos, que la perdien ràpidament. Només algunes jugades aïllades de Nasri i Ribéry animaven l'ambient, tot i que tots dos de mica en mica es van anar apagant. Suècia, amb un equip ple de titulars, es limitava a defensar, tot i que Toivonen va estar a punt d'aprofitar una greu errada de Mexes per batre Lloris.

Una obra d'art d'Ibra

A la segona part els suecs van donar entrada al veterà Wilhelmsson, que va donar vida a l'atac suec. El seleccionador Erik Hamren havia definit l'Eurocopa dels seus així: "Com diu una expressió popular sueca, l'operació ha anat realment bé però el pacient ha mort". Va dir de passada que l'objectiu era guanyar com fos el partit per no marxar de terres ucraïneses sense cap punt.

I els suecs van fer un pas endavant per pressionar una defensa francesa molt fluixa. A més, França va veure com Mexes veia una targeta groga que li impedirà jugar els quarts de final contra Espanya.

Mexes va ser un dels testimonis directes del fantàstic gol de Zlatan Ibrahimovic, possiblement el més bonic de l'Eurocopa fins ara. Als 53 minuts el davanter del Milan va caçar a l'aire una pilota caiguda del cel i va marcar amb una volea directa una petita obra d'art que no va poder aturar Lloris.

El gol va arribar quan els francesos ja sabien que Anglaterra guanyava 0-1 els ucraïnesos a Donetsk. És a dir, per ser primers de grups tenien l'obligació de marcar dos gols, i Laurent Blanc ho tenia clar. Per això el seleccionador va fer canvis per intentar modificar el guió del matx. Primer va marxar Nasri, amb molèsties físiques, i després dos homes que van fer un partit horrible al mig del camp, M'Vila i Ben Arfa. Horrible bàsicament perquè no van fer res: van ser dues ombres.

Amb Malouda, Giroud i Menez a la gespa, França no va canviar de cara. A mesura que passaven els minuts es posava nerviosa, conscient que la primera posició de grup s'allunyava. Els francesos no van saber crear ocasions de gol, amb Ribéry i Benzema totalment superats per una defensa sueca que oferia el millor rendiment del torneig quan ja no tenia opcions de classificar-se.

Així, en els últims minuts del partit els suecs van atrevir-se a buscar contraatacs per acabar de fer mal als francesos, fins que després d'un xut al travesser Sebastian Larsson va fer el 2 a 0. Un gol que condemna els francesos a veure's les cares amb Espanya i que va deixar cares molt llargues a la banqueta francesa. En 90 minuts la festa francesa es va esguerrar i els homes de Blanc arriben als quarts amb dubtes. Tenen temps fins dissabte per aixecar el cap. Dissabte el rival serà una Espanya que defensa el títol, però que, curiosament, no ha aconseguit derrotar els francesos mai en una fase final duna Eurocopa o un Mundial.