BARÇA
Esports 04/08/2019

Un Barça a mig fer no falla al Gamper (2-1)

Suárez decideix contra l’Arsenal en un partit en què Lionel Messi no juga ni un minut (2-1)

i
Toni Padilla
Luis Suárez, marcant contra l'Arsenal

BarcelonaQuan falten menys de dues setmanes per a l’inici de la Lliga, el tercer projecte d’Ernesto Valverde al Barça encara s’està cuinant. Els nous jugadors busquen el seu lloc i queda per respondre com s’adaptarà Griezmann a la presència de Messi. Amb la millor entrada del Gamper de les últimes dècades i un joc propi dels tornejos d’estiu, el Barça va derrotar per 2-1 l’Arsenal en un matx en què Messi va ser l’únic jugador que no va jugar ni un minut. De Jong i Griezmann van destacar amb alguns detalls, però la festa major del barcelonisme, tal com definia Nicolau Casaus el Gamper, va acabar amb Suárez decidint en l’últim minut.

L’estiu és l’època per fer promeses que potser no compliràs i enamorar-te amb passió de persones que potser desapareixen després en el dia a dia, com els passa a molts joves de La Masia al Barça. Alguns jugadors van viure el Gamper amb aquesta passió estiuenca, però d’altres s’ho van agafar amb calma. Potser perquè ja tenen prou experiència per saber que les notes es posen a final de curs. Però, malgrat que el Gamper ha evolucionat cap a una festa de l’escuma gegant amb milers de turistes a la graderia fent l’onada, sempre queden detalls sobre la gespa per recordar. Riqui Puig, culer de soca-rel, i Frenkie de Jong, escollit MVP del partit, van tenir ben clar davant de l’Arsenal que mites com Messi i Iniesta ja havien aprofitat el Gamper per deixar la seva targeta de presentació. L’holandès va jugar a la posició de Busquets, liderant la sortida de pilota i canviant la posició puntualment amb Rakitic, i va demostrar que ha arribat a Barcelona per triomfar. Però el ritme del matx no el va ajudar ni a ell ni a Riqui Puig, que va intentar decorar algunes jugades amb girs i passades cap a Griezmann.

De Jong, durant el Barça-Arsenal del Gamper

El francès, de fet, va ser l’altre jugador que més seriosament s’ho va prendre. Durant la presentació de la plantilla havia rebut l’escalf de l’estadi, que, malgrat algun xiulet aïllat, va deixar clar que ja ha l’havia perdonat per haver-se quedat a l’Atlètic fa mig any. Amb Messi i Suárez suplents de sortida, va ocupar la posició de fals nou, acompanyat per Carles Pérez i Dembélé a les bandes, i va deixar detalls engrescadors en un partit en què l’Arsenal va donar prou feina a la defensa gràcies a la verticalitat dels seus davanters. Aubameyang, en un atac mal defensat en què Alba va quedar-se sol, va batre el debutant Neto per fer el 0-1 abans del descans. Des de la graderia es va sentir el remei contra el gol: Messi, que porta tot just un entrenament. L’argentí sempre acaba sent la recepta a tots els mals, però, després d’un discurs en què va defensar Valverde i va deixar clar que vol la Champions, no va sortir al camp.

Després del descans, Valverde va fer 7 canvis. És a dir, tothom menys Dembélé, Griezmann, Alba i Semedo, que tampoc van trigar a ser substituïts. Arribats als 65 minuts de joc, només quedava Griezmann, dels titulars, però Messi seguia a la banqueta. Sense ell, però amb Busquets, Roberto i Aleñá controlant el mig del camp, el Barça havia millorat, i havia pogut gaudir de les primeres ocasions clares contra un Arsenal físicament més fort que no pas l’equip de Valverde. El Camp Nou no deixava de reclamar un Messi sense ritme, però l’empat va arribar gràcies a un gol en pròpia porta còmic de Maitland-Niles (minut 69). Valverde va anar donant minuts a jugadors del filial en un duel que semblava destinat als penals, però una assistència de Sergi Roberto va ser caçada per un Suárez sempre competitiu que va decidir el partit.

Sense Messi, el Barça encara té molta feina per fer per encaixar les noves peces i aconseguir que l’expectació es transformi en felicitat. I evitar, de passada, que el rum-rum que va acompanyar el discurs de Valverde es giri contra l’equip si els resultats no arriben.