UN BARÇA MÉS OFENSIU
Esports 20/12/2010

Aquest trident d'atac és millor que el del triplet

Aquest Barça continua evolucionant i millorant els seus propis registres. El trio d'atac de l'11 de gala de Guardiola ha marcat més gols a aquestes altures de temporada que els davanters de l'any passat i del triplet.

Natalia Arroyo
3 min
Guardiola, Messi-Villa-Pedro

BARCELONA.Buscar en les xifres un argument prou objectiu no sempre és fàcil. Les estadístiques són una mesura que, quan convé, maquillen unes sensacions negatives o eleven al cim allò que és senzill.

Amb aquest Barça, però, el mèrit seria trobar números que desmuntessin la teoria que aquest és el millor dels darrers tres Barça entrenats per Guardiola. No se'n troben. Ans al contrari: amb la golejada d'ahir, el trio d'atac Messi-Villa-Pedro suma 48 gols i supera amb escreix les xifres d'altres tridents de l'era Guardiola. I les sensacions són que ataca amb més perill, perquè és més vertical, més profund, més ràpid i més imprevisible.

Són la referència en atac de l'equip i això es converteix, en xifres, en l'autoria de 2 de cada 3 gols de la plantilla. En el cas del Barça actual, la xifra és rodona: de 51 gols totals, els tres davanters n'han celebrat 34 (67%). L'any 2009-10, el trident va fer 24 gols dels 37 totals (65%), i la temporada del triplet, els Eto'o, Henry i Messi van assumir un protagonisme lleugerament superior, amb 33 gols dels 48 totals (un 69%)Tot i així, el Barça és, dels grans equips, el que reparteix més l'autoria dels gols. El Reial Madrid, amb 39 gols a favor, concentra un 77% dels gols en Cristiano Ronaldo (18), Higuaín (7) i Di María (5). I el Vila-real depèn més dels seus jugadors ofensius, fins a un 80%. Dels 27 gols aconseguits fins ara, Nilmar n'ha marcat 10, Rossi 9 i Cazorla 5. I a Itàlia, el Milan és el segon club més golejador del Calcio amb 29 gols, i en centralitza el 72% en Ibra (9), Pato (6) i Robinho (6).

Passada la 16a jornada, aquest Barça ja porta 51 gols, dels quals 34 els han marcat Messi (17), Villa (11) i Pedro (6). A la mateixa altura de campionat, el Barça del triplet espantava amb unes xifres també espectaculars: 48 gols, amb la davantera formada per Eto'o (15), Messi (10) i Henry (8). L'any passat va ser menys prolífic, i l'equip es va quedar en 37 gols, amb Messi i Ibra amb 12, i Pedro amb 9. L'altra dada significativa són els partits en què s'han marcat 5 o més gols. Enguany, ja són 7 els partits en què ho ha aconseguit, per 6 l'any del triplet i 3 el passat. I cal remarcar-ne un 0-8 a Almeria, i dues golejades en partits claus contra el Madrid i l'Espanyol.

Fins ara, el Barça garanteix una mitjana de 17 rematades a porteria, de les quals 3,2 acaben en gol. La temporada 2009-10, n'assegurava 15 i 2,6 se celebraven; a la 2008-09, es xutava 19 vegades per marcar en 2,8.

En termes generals, el Barça amb Villa té un 19% d'encert de cara a porteria, mentre que l'any d'Ibra va assolir un 17%, i en el d'Eto'o, no va arribar al 15%. A més, el Messi actual millora les seves pròpies estadístiques, i una de cada quatre ocasions que té acaba en gol. Els dos anys anteriors es va quedar en un 22% i en un 19%.

Tot i que el segell culer implica tots els futbolistes a través de la combinació i la mobilitat i l'oferiment constants arreu del camp, el trident Messi-Villa-Pedro és l'objectiu final de cada acció.

Així ho demostren els números: de 17 rematades de mitjana, ells en fan 11 (un 65%). És curiós, perquè quan sembla més caòtic l'atac, més imprevisible, més flexible, té referències més evidents i més buscades. Fa un any, Messi-Ibra-Pedro acabaven el 51% de les jugades, amb menys de 8 dels 15 remats. I l'any del triplet, Eto'o-Messi-Henry acabaven el 52% de les accions, amb 10 de 19 xuts.

La nova forma d'atacar del Barça està provocant que moltes de les ocasions de gol siguin sovint accions d'un contra un amb el porter rival, o xuts nets des de posicions properes. En canvi, el joc de l'any passat era més estàtic, més referencial per la figura d'Ibra i generava moltes ocasions forçades i xuts llunyans. La de fa dos temporades, més similar a l'estil actual, tenia un Henry més paral·lel a banda i a Eto'o com a 9 pur a la zona de rematada.

En aquest sentit, és molt il·lustratiu que enguany Barça remati menys de cap que en els dos cursos anteriors. Amb prou feines acaba 1,13 jugades amb una acció aèria, mentre que l'any d'Ibra -explotant la seva alçada-, va generar 2,3 rematades de cap, per 2,13 l'any d'Eto'o i Henry. Villa i Pedro prefereixen jugar per baix i evitar centrades, conscients que Messi de referència a l'àrea no té grans probabilitats d'èxit rematant de cap, i sí rebent al peu. D'aquí que després de 16 jornades de Lliga, l'actual trident del Barça arrasi en assistències: 22 entre Messi (9), Pedro (7) i Villa (6). L'any 2009/10, tot just van sumar 9, amb un Messi líder amb 5, Ibra 3 i Pedro una. El 2008-09, les dades eren similars: el trident va acumular 10 assistències de gol, amb 5 aportacions de Messi i Henry. Eto'o no va fer-ne cap.

Acceptant tots els matisos interpretatius que les estadístiques mereixen, els números parlen clar: és el millor Barça.

stats