NOMÉS HA PERDUT 13 PARTITS
Esports 07/01/2011

Guardiola, o com canviar un club en 150 actes

Toni Padilla
2 min
Guardiola, Manchester

El 1947, Josep Samitier va abandonar la banqueta de l'estadi de Les Corts per pujar als despatxos. El llegendari "home llagosta", tècnic del Barça del 1944 al 1947, passava a ser el secretari tècnic de l'entitat. De ben segur, Samitier no hauria imaginat mai que ell s'havia convertit en l'últim entrenador català del Barça capaç de sobreviure més de dues temporades a la banqueta.

Ha estat Pep Guardiola, home amb qui Samitier comparteix moltes coses, qui ha aconseguit restituir l'honor del tècnic català a Can Barça. Des de feia dècades, quan un entrenador de la casa manava era perquè li tocava fer de pedaç després de la fallida d'algun projecte, com els havia passat a Carles Rexach, Ramon Llorens, Lluís Miró, Vicenç Sassot, Josep Gonzalvo, Salvador Artigas, Josep Seguer o Quimet Rifé. Potser Domènech Balmanya és l'únic amb un mandat de certa entitat, però s'hi va estar només dos anys. Guardiola en canvi, en aquests dos anys i mig al capdavant de la nau blaugrana ha aconseguit fer viure als aficionats els millors dies del club esportivament parlant. Dos anys i mig en què ha dirigit l'equip en 150 partits oficials, el darrer d'ells l'empat de San Mamés davant l'Athletic.

150 partits en què el Barça ha guanyat 8 títols oficials i s'ha convertit en la referència del futbol mundial. 150 partits per guanyar-ho absolutament tot i per passar de ser un exjugador al millor entrenador del món, si veiem els resultats aconseguits en aquest període. Ni Cruyff, ni Mourinho, ni Alex Ferguson. Cap havia aconseguit guanyar el 72% dels seus primers 150 partits.

Precisament el somni de molts, el primer, el president Sandro Rosell, és veure un Guardiola convertit en l'Alex Ferguson del Barça. El tècnic escocès s'ha convertit fa poc en l'entrenador amb més partits i temporades al capdavant del Manchester United. Des del 1986 mana a Old Trafford: 25 anys en què ha guanyat moltes coses i ha perdut una final de la Lliga de Campions davant de Guardiola.

Darrere dels holandesos

Aquests 150 partits permeten a Guardiola empatar amb Ferdinand Daucik com a sisè tècnic en la història del club amb més partits oficials dirigits. Davant del Dépor superarà la xifra, i abans que finalitzi la temporada haurà passat per davant de Terry Venables (169 partits). Quan arribi aquest dia, per davant de Guardiola només hi hauran els quatre entrenadors amb més partits en la història del Barça. Quatre tècnics que tenen en comú la nacionalitat: són holandesos.

Josep Guardiola va ser deixeble de dos d'ells, Louis van Gaal i Johan Cruyff, i el successor de Frank Rijkaard. Pel que fa a Marinus Michels, li pot pispar en breu un dels seus rècords: el de partits de competició oficials consecutius sense conèixer la derrota. Amb l'empat a San Mamés, els jugadors de Guardiola van sumar el seu 25è partit consecutiu sense perdre, i superen d'aquesta manera la fita establerta per un d'aquests tècnics holandesos, Rijkaard, la temporada 2005-2006. Ara l'objectiu és arribar als 27 seguits sense perdre del curs 1973-74, amb Michels com a tècnic. El Deportivo de la Corunya, en partit de lliga, i el Reial Betis, en la Copa, seran els clubs encarregats d'evitar-ho.

stats