PÒQUER DE CLÀSSICS
Esports 23/04/2011

Guardiola té Un pla

Toni Padilla
4 min
Pep Guardiola, amb la mirada fixa després de perdre la final de Copa a Mestalla. El tècnic del Barça ja pensa  com gestionar la derrota i superar el Madrid a la Champions.

Saber guanyar i saber perdre. Pep Guardiola ha encaixat la primera derrota davant del Madrid amb normalitat, calma i serenor. 24 hores després del partit es deixava veure en un concert del grup Manel al Teatre Romea, on va ser ovacionat pel públic quan va ser reconegut. Aprofitant el dia de festa, el tècnic de Santpedor va estar amb els seus, amb total normalitat. I ahir, roda de premsa i entrenament, com sempre. El tècnic blaugrana viu força tranquil aquestes hores en què el barcelonisme ha rebut un cop fort al seu optimisme.

A la gespa de Mestalla Guardiola ja va començar a preparar el pròxim clàssic. Serè, va saludar tots els jugadors del Madrid, va felicitar personalment Mourinho, a qui va abraçar. I, mentre els jugadors blancs recollien la Copa, ell va anar parlant amb diferents jugadors, un per un, comentant coses a cau d'orella, fins i tot amb alguna rialla de complicitat, com va fer amb Mascherano, Pedro i Alves. En un moment complicat per als jugadors, els va reiterar el seu suport i confiança total. "Ens aixecarem", va insistir després a la sala de premsa. Guardiola sap què cal fer. Té un pla.

De fet, fa mesos i anys que té un pla. De cara al partit de dimecres, Guardiola sap que només hi ha una ruta a seguir: la mateixa que segueix l'equip ara. Després de rebre un munt d'atacs durant la temporada, Guardiola havia reconegut que arribava als quatre duels amb el Madrid amb la sensació que jugar contra els blancs és millor que no pas no veure-s'hi les cares, perquè llavors l'entorn parla de moltes coses. Ara es parla especialment de futbol, dels partits i dels estils. Durant els primers minuts de la final, el Madrid va desconnectar el pilot automàtic del Barça, aquell botó que aconsegueix que onze jugadors juguin com un de sol deixant el rival derrotat i frustrat. Els blancs van posar cara de pocs amics, van arrencar els cables i van deixar desorientat un Barça que tenia la pilota, la perdia, i es veia immers en lluites de pati d'escola. Nerviosos, els jugadors van protestar les faltes blanques i no sempre van pair bé les provocacions d'homes com Arbeloa i Pepe. Sense calma, el Barça no va millorar fins al descans, quan Xavi i Iniesta van tranquil·litzar-se i van exercir de líders.

Al vestidor aquests primers clàssics han molestat. Per les males arts d'alguns jugadors blancs i per les actuacions arbitrals, permissives amb les reiteracions de faltes. Dins del cos tècnic que lidera Guardiola no s'hi amagava la insatisfacció de veure com un equip que fa poques faltes topa constantment contra un altre que no para de fer-ne. Però el tècnic de Santpedor sap que les queixes d'aquest tipus no es poden fer obertament i que la solució és superar aquest parany fent anar més ràpid la pilota. Jugant amb les idees clares. I per fer-ho cal calma.

El tècnic vol calma

Sap que amb un grup de jugadors tan bo, si hi ha alguna cosa preocupant és motivar l'equip per al partit d'avui contra l'Osasuna. Deia Xavi Hernández en una entrevista a aquest diari que si pogués, guanyaria tots els títols que ja té centenars de vegades. Que vol guanyar-ho tot. Messi, per la seva banda, ha acceptat públicament que no li agrada perdre, i Thierry Henry deia que l'argentí no vol perdre "ni als entrenaments".

Motivats per a la Champions, doncs, els jugadors ho estan, i Guardiola sap que la derrota de dimecres ja és per si sola una bona motivació per afrontar les semifinals de la Lliga de Campions. Però el tècnic de Santpedor vol controlar aquesta motivació per evitar que acabi sent perjudicial. El Barça és competitiu i juga bé, però els partits de nervis, durs, en què es fan moltes faltes i hi ha picabaralles no acaben de ser del seu estil. Per tant, toca anar a un concert, relaxar-se, centrar-se en l'Osasuna i reconèixer els mèrits del Madrid. Amb normalitat.

El Barça centra la seva feina a buscar millorar petits detalls tàctics de cara al tercer partit d'aquest duel en quatre actes. Durant el segon temps de Mestalla es va aconseguir desconnectar la primera línia de pressió blanca, però encara cal fer-ho més. L'aposta per Mascherano ha agradat molt -només va fer una falta- i ajuda a tapar espais si Piqué puja molt la pilota, però cal millorar detalls sense renunciar a l'estil. Ahir Guardiola va ser prou clar: "Sembla que ens aferrem a l'estil quan perdem. L'estil no és per reafirmar-te quan guanyes o quan perds, sinó que sempre és present. No es pot ni plantejar", deia. L'estil, però, és una cosa, i els detalls tàctics, una altra. Més que la poca participació de Villa i Pedro, al vestidor preocupa el mal que fa perdre la pilota davant del Madrid. Afegir un home de toc (Thiago Alcántara) és una opció, però un dels punts febles del jugador del B son les pèrdues de pilota quan es relaxa.

A Guardiola el va tranquil·litzar especialment el segon temps. Després de veure que Mourinho millorava la versió de dissabte passat avançant Pepe i fent d'Özil i Di María dos falsos laterals a l'estil Inter de Milà 2009/10, va saber retocar detalls al descans. Començar a tocar més endavant, trencar el Madrid, cansar-lo. Tot i que no va marcar, el Barça va crear perill durant el segon temps jugant contra un Madrid que, a diferència de l'Inter de la temporada passada al Camp Nou, jugava amb onze. Ara no toca trencar-ho tot, buscar invents justament contra un rival letal. Guardiola té un pla. El mateix que té des que va arribar: el bon joc, atacar, ser valents i confiar cegament en els seus, retocar només petits detalls en funció del rival i les lesions. No ha canviat res. L'equip persistirà pel mateix camí.

stats