MUNDIAL DE CLUBS
Esports 13/12/2011

Guardiola, a la recerca de la perfecció

Toni Padilla
3 min
Guardiola, a la recerca de la perfecció

YOKOHAMAEl primer cop que Josep Guardiola va ser al Japó va ser el desembre del 1992, quan el Dream Team va acabar agenollat a la final de la Copa Intercontinental davant de la màgia d'aquell Sao Paulo de Toninho Cerezo, Cafú i Rai. Aquell equip era un digne rival. Pep Guardiola afirmava abans de la final que el Sao Paulo era favorit, ja que s'havien topat al Trofeu Teresa Herrera mesos abans i el tricolor havia fet ballar el Barça al seu ritme: 4-1. La derrota, doncs, no va ser un daltabaix tan dur com aquell del 2006 amb l'Internacional de Porto Alegre. Guardiola, però, recorda com el Sao Paulo va jugar la final molt més fresc perquè havia arribat abans al Japó.

19 anys després, Guardiola torna al Japó i tot ha canviat. La Copa Intercontinental ara es diu Mundial de Clubs i ja no es juga al vell estadi Nacional de Tòquio, sinó a Yokohama, a l'estadi construït per la final del Mundial del 2002. Guardiola ara és entrenador i el rival de ben segur serà el Santos. Els vols també segueixen sent complicats, però no tant com aquell del 1992, en què va caldre fer escala a Frankfurt. L'única cosa que no ha canviat és que els equips sud-americans segueixen arribant abans al Japó per aclimatar-se al nou horari, molt abans que els clubs europeus, víctimes dels seus calendaris encotillats. El Santos de Muricy Ramalho ja fa una setmana que és en terres japoneses, preparant el seu partit de semifinals davant del Kashiwa Reysol japonès (partit que es juga demà).

"El Santos treballa amb molta calma, amb un pla de treball físic progressiu. Ja s'han adaptat a l'horari japonès", diu Leonardo Lourenço, periodista d'A Folha de Sao Paulo. Guardiola, en canvi, disposa de poques hores perquè el seu Barça s'adapti al nou horari i no jugui massa adormit davant de l'Al-Sadd de Qatar. El cos tècnic del Barça ja va començar a treballar fa setmanes sobre com calia afrontar aquest Mundial. Fins que no es va saber l'horari del Madrid-Barça no es va poder fer el pla de viatge, amb la sortida corrents del Bernabéu cap a l'aeroport inclosa, per aprofitar cada hora. I una manera d'aprofitar les hores és des del relax.

Guardiola deia ahir a la FIFA que algunes de les claus de l'èxit són el sentit comú i poder treballar amb calma, com abans de la final de Wembley. El sentit comú i la calma han portat Guardiola a donar festa als seus jugadors. Primer no els va deixar dormir massa a l'avió perquè s'anessin acostumant a l'horari japonès. Un cop aterrats, es va entrenar un primer cop i acte seguit el tècnic de Santpedor va donar festa durant un dia sencer. Dia de festa que els jugadors han aprofitat per visitar Tòquio i sobretot per comprar articles de noves tecnologies al barri d'Akibahara o per Yokohama, amb els iPads, telèfons i càmeres de fotografiar com a grans estrelles. Tot i ser prou coneguts, alguns jugadors van desplaçar-se en metro (Iniesta i Alves van penjar les fotografies a les xarxes socials) per sopar a fora. El mateix Guardiola va admetre que volia provar la cuina japonesa al Japó, ja que fins ara només ho ha fet a Barcelona. Acompanyat per la seva dona i els pares, el tècnic també va relaxar-se unes quantes hores, mentre els altres membres del cos tècnic acabaven el treball d'estudi de l'Al-Sadd.

Aquest dia de relax, de fet, Guardiola l'ha pactat amb els serveis mèdics perquè interessava que els jugadors no fessin una migdiada. La idea era que fessin turisme a la tarda per arribar cansats al luxós Royal Park Hotel de Yokohama i dormir adaptats ja del tot a l'horari local. Guardiola també entén que aquest dia ha relaxat l'equip després de la pressió del clàssic. El Barça tornarà a la feina dura avui, ja que Guardiola no vol excuses. Dins del cos tècnic, ell que ha jugat a Qatar o Mèxic valora més que ningú aquest torneig, conscient que motivar uns jugadors de Qatar per jugar contra el Barça és senzill, però a la inversa no. Cuidant cada detall i respectant el rival, Guardiola vol tocar el cel i acostar-se a la perfecció: ser el primer club que guanya dos Mundials de Clubs des del canvi de nom de la competició.

stats