PRIMERA DIVISIÓ
Esports 05/01/2013

El Llevant aprofita la superioritat numèrica i derrota l'Athletic de Bilbao (3-1)

Els bascos s'han enfonsat després de la vermella a Laporte i el segon gol d'un Llevant que segueix en forma

Iborra (Llevant), celebrant un gol contra l'Athletic

ValènciaEl Llevant va donar una nova mostra de solidesa en derrotar l'Athletic de Bilbao (3-1) en un partit en què l'equip basc, tot i avançar-se al marcador, es va veure condicionat per la inferioritat numèrica amb la que va afrontar to el segon període. L'expulsió del visitant Laporte al minut 43, amb 1-1 al marcador, i el segon gol del Llevant, encara abans del descans, van ser clau en un partit en què l'equip local es va sobreposar bé al gol inicial d'Aduriz.

El xoc pràcticament va començar amb el gol d'Aduriz, que va rematar amb encert un centre de Iraola quan tots dos equips encara prenien posicions sobre el terreny de joc. El gol va donar protagonisme al partit a l'equip basc durant el primer quart d'hora de joc, en què el Llevant no va ser capaç de donar replica al seu rival.

Així va ser fins que, al minut 15, una bona penetració d'Iborra va ser rematada per Roger i rebutjada amb encert per Iraizoz. Aquesta acció va estimular el Llevant, que va equilibrar les forces sobre el terreny de joc. Potser l'Athletic tenia més la pilota, però les arribades del Llevant, amb la seva habitual futbol directe, eren cada vegada més freqüents, fins que en una contra, una penetració del lateral Lell va propiciar el gol de l'empat.

El partit havia cobrat interès i s'havia anivellat en el joc i en el marcador, tot i que era el Llevant el que, sobretot a base de pilotes aturats, més s'aproximava a la porteria d'un Athletic que no era capaç de crear perill. Quan el partit s'apropava al descans (m.43), es va produir la jugada clau del partit. Laporte va enderrocar com a últim defensor a Roger i va ser expulsat. Encara que la falta no va acabar en gol, la següent jugada, en què van participar Ballesteros i David Navarro, va provocar el 2-1, marcat de cap per Iborra. Amb un gol d'avantatge per al Llevant, un home menys en l'Athletic i Amorebieta al camp en substitució de Muniain es va arribar al descans.

La segona meitat va ser d'anada i tornada. El Llevant no tenia especial interès a llançar a l'atac i l'Athletic buscava l'equilibri entre la necessitat d'aconseguir l'empat i la de no desguarnir seva defensa perquè el partit no quedés definitivament resolt. Hi va haver poques arribades clares davant les dues porteries i van destacar una magnífica acció individual d'Ander Herrera que va estar a prop del gol i un un contra un de Roger que Iraizoz va desbaratar. Era en qualsevol cas l'Athletic el que més es desgastava.

El 3-1 aconseguit per El Zhar de fort xut va tancar el partit. Va donar la sensació, després d'aquest gol, que la trobada estava acabat. Tots dos equips van perdre intensitat i el xoc va arribar a la seva conclusió sense més història.

Fitxa tècnica:

3 - Llevant: Munúa, Lell, Ballesteros, David Navarro, Juanfran (Nikos, m.68), Diop, Iborra (Juanlu, m.83), El Zhar, Míchel, Rubén i Roger (Ángel, m.72).

1 - Athletic Club: Iraizoz, Iraola, Ekiza, Laporte, De Marcos, Gurpegui, Herrera, Susaeta, Muniaín (Amorebieta, m.45), Ibai (Igor Martínez, m.64) i Aduriz (Llorente, m.76).

Gols: 0-1, m.6: Aduriz. 1-1, m.26: Lell. 2-1, m.45: Iborra. 3-1, m.69: El Zhar.

Àrbitre: Paradas Romero (comitè andalús). Va amonestar pel Llevant a Iborra, Míchel i Rubén, i per l'Athletic a Aduriz, Ibai i Igor Martínez. Va expulsar amb vermella directa al visitant Laporte (m.43)