CICLISME

El Giro d'Itàlia es polititza amb les tres etapes a Israel

L'Organització per a l'Alliberament de Palestina ha atacat aquesta decisió

Contador, Basso i l'alcalde de Jerusalem / GIRO

El Giro d'Itàlia s'ha convertit en una arma política. En una roda de premsa a Jerusalem, la gran prova italiana ha presentat les tres etapes de l'edició del 2018 programades a Israel. Si els últims anys la cursa italiana ja havia sortit i passat per estats com Irlanda, Bèlgica o Suïssa, en aquesta aposta ha sorprès i sortirà per primer cop d'Europa. Les reaccions polítiques a Palestina no s'han fet esperar.

L'inici de la cursa serà el 4 de maig amb una contrarellotge a Jerusalem.  Després de 101 anys d'història, el Giro creuarà les fronteres europees en una nova aposta per la internacionalització anomenada 'Amor infinit', aposta que ha defensat el director de la cursa, Mauro Vegni, en una roda de premsa amb moltes autoritats polítiques i esportives d'Israel. "És la primera vegada que es fa fora d'Europa, i la història i la singularitat de Jerusalem són les raons per les quals hem triat aquesta ciutat per començar", ha dit Vegni.

"És la primera vegada que es fa fora d'Europa, i la història i la singularitat de Jerusalem són les raons per les quals hem triat aquesta ciutat per començar"

Mauro Vegni Director del Giro

A la jornada s'han explicat els detalls de les tres etapes, amb una contrarellotge de 10,1 quilòmetres a les portes de la ciutat vella el primer dia, amb 176 participants per una ciutat amb pujades i pronunciades baixades ideals per a l'espectacle, tal com han explicat dos ciclistes invitats, l'espanyol Alberto Contador, que s'acaba de retirar, i Ivan Basso. Els dos han pedalat per la ciutat antiga de Jerusalem amb l'alcalde, Nir Barkat. La segona etapa serà de 167 quilòmetres, entre les ciutats de Haifa i Tel Aviv, i la tercera i última, de 226 quilòmetres, de Beer Sheva a Elat, creuant el desert fins a aquest port, una ciutat turística entre les fronteres d'Egipte i Jordània.

El ciclista italià Ivan Basso; els ministres israelians de Cultura i Turisme, Miri Reguev i Yariv Levin; el titular italià de Cultura, Luca Lotti, i l'alcalde de Jerusalem, Nir Barkat, han participat avui en la presentació. Levin ha assegurat que "no té por" davant possibles reaccions que pugui tenir aquesta idea, però les reaccions contràries han trigat poc en arribar.

Queixes a Palestina

L'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OLP) considera que aquesta idea forma part de la campanya israeliana de normalitzar l'ocupació, segons el seu portaveu, Xavier Abu Eid. "Això forma part de la campanya israeliana general de normalitzar l'ocupació, i en el cas de Jerusalem en particular, l'annexió il·legal de Jerusalem oriental, inclosa la ciutat antiga", ha protestat en declaracions a l'agència Efe.