Esports 19/06/2012

Itàlia redescobreix l'èxit i els dubtes (2-0)

Toni Padilla
Bonucci i Buffon, el primer a cavall del porter, celebrant ahir la classificació d'Itàlia.

Itàlia serà als quarts de final després d'aconseguir el primer triomf a l'Eurocopa. Un triomf, però, en què l'equip de Prandelli va retrobar els dubtes. Després de jugar un gran partit contra Espanya i baixar una mica el rendiment amb els croats, l'equip italià es no va sentir en cap moment còmode contra una Irlanda que ja estava eliminada i va patir en excés.

La bona notícia dels deixebles de Prandelli va ser aconseguir l'objectiu, però, a més, els italians van perdre per lesió el seu gran baluard defensiu, Giorgio Chiellini, que es va lesionar muscularment i de ben segur no podrà jugar uns quarts de final en què el rival serà, probablement, França, si els bleus no fallen avui davant de Suècia.

Cesare Prandelli tenia clar que havia de sortir a guanyar com fos, i el seleccionador italià va fer molts canvis a l'equip inicial. Prandelli va fer jugar els seus amb un 4-2-3-1 amb dos laterals que fins ahir no havien jugat gens: Abate i Balzaretti. Al mig de la defensa va entrar Barzagli, fet que va permetre a De Rossi avançar la seva posició. I en atac, Di Natale va ser per fi titular, fet que significava la suplència de Mario Balotelli, una suplència que no va fer cap mena de gràcia al davanter del Manchester City.

Irlanda, ja eliminada, va jugar amb orgull per intentar evitar tornar a casa amb tres derrotes i va posar contra les cordes els italians durant bona part del matx. Trapattoni, que jugava contra la seva terra, va fer sortir al camp tots els titulars: un equip ple de voluntat però futbolísticament innocent. Durant la segona part, per exemple, Irlanda els va collar amb còrners i pilotes llargues, però d'ocasions clares de gol, els irlandesos no en van tenir.

Un detall de Cassano

Amb una orella escoltant les notícies que arribaven des de Gdansk (un empat a dos entre espanyols i croats eliminava els italians fessin el que fessin), Itàlia va començar nerviosa i dispersa, patint per l'entrega física dels homes de verd i demanant a crits que Pirlo aconseguís el timó del partit. Inicialment, el geni de Brescia va estar fluix, però de mica en mica va anar alçant la veu i Itàlia va anar acorralant els irlandesos. Di Natale i Cassano, però, no entraven en joc i només les internades de Balzaretti, que va fer un partidàs, hi aportaven alguna cosa diferent.

El gol, doncs, va arribar en una jugada aïllada, després d'una errada de Given, que va enviar a còrner una pilota que era fàcil d'aturar. A la sortida del còrner, el jugador més baixet sobre el camp, Cassano, va fer el 1-0 de cap amb picardia. Sense jugar bé, Itàlia guanyava al descans.

A la segona part, Itàlia va sortir disposada a fer el segon gol i evitar ensurts, però primer es va lesionar Chiellini i després l'entrada al camp de Diamanti no va aportar res. Irlanda, en canvi, es va fer forta imposant la seva força física a un rival cansat. Prandelli, doncs, va donar minuts al rebel Balotelli, i aquest va fer el 2-0 en rematar de manera espectacular un còrner, de mitja xilena. Un gol que va celebrar increpant el seu tècnic, cosa que va obligar els seus companys a tapar-li la boca.

Itàlia segueix endavant però ha perdut part del crèdit guanyat contra Espanya el primer dia. I passa patint, ja que un gol croat en l'últim minut els hauria eliminat.