EL PRIMER FITXATGE DE LA TEMPORADA
Esports 29/06/2012

Jordi Alba torna a casa

El Barça va tancar ahir el fitxatge de Jordi Alba per 14 milions d'euros. El jugador, que s'ha compromès per cinc temporades, passarà la revisió mèdica i serà presentat quan acabi l'Eurocopa.

Natalia Arroyo
4 min
ATREVIT I TÈCNIC 
 Jordi Alba està assumint amb naturalitat, encert i coratge el protagonisme que Del Bosque li ha donat amb la selecció espanyola.

BARCELONA.Jordi Alba era ahir un home doblement feliç. Tornarà a vestir la samarreta del Barça fins al 30 de juny del 2017, després d'haver-se format a les categories inferiors del club blaugrana entre les temporades 1998 i 2005. "Estic content de tornar a casa -va confessar ahir el futbolista, en unes declaracions recollides per Mundo Deportivo -. Sabia que les negociacions estaven molt avançades i ha estat una doble satisfacció: classificar-nos per a la final [de l'Eurocopa] i tenir la confirmació que he fitxat pel Barça".

L'acord amb el València va tancar-se finalment per 14 milions d'euros, una quantitat que l'entitat presidida per Sandro Rosell abonarà íntegra. Queda, doncs, descartada la fórmula de 12 milions més variables, que dimecres semblava la més probable. El traspàs, totalment confirmat pels dos clubs, s'acabarà de fer oficial quan el futbolista superi la revisió mèdica i signi el seu nou contracte a les oficines del Barça. Això serà a partir de dilluns, un cop la selecció espanyola posi fi a la seva participació a l'Eurocopa amb la disputa de la final aquest diumenge (20.45 h).

Un últim esforç per tancar l'acord

Dimecres a mitja tarda l'entesa entre el Barça i el València per traspassar Jordi Alba era gairebé total. L'entitat xe, que en un primer moment exigia 15 milions d'euros, estava disposada a acceptar l'oferta de 12 que li feia el Barça i només quedava per concretar en què consistirien les variables, que apujarien el preu fins a prop dels 15. El València volia fixar condicions individuals de la temporada del jugador (minuts o partits jugats), mentre que el Barça apostava més aviat per variables col·lectives, com ara els títols aconseguits per l'equip.

La bona actuació del lateral en la semifinal contra Portugal dimecres a la nit, però, va animar el València a tibar la corda i reclamar més diners. Algunes fonts expliquen, fins i tot, que els xe van incrementar les seves exigències fins a prop dels 20 milions d'euros.

El Barça, decidit a resoldre l'acord de manera immediata, va apujar ahir al matí la seva oferta fins a deixar-la en els 14 milions que finalment pagarà per Jordi Alba.

Altres fonts pròximes a la negociació afegeixen dos factors que van acabar de precipitar l'acord per tancar-lo ja: la necessitat del Barça d'incorporar el jugador abans que una altra bona actuació a la final de l'Eurocopa fes créixer més la seva cotització, per por a l'aparició d'algun club competidor, i el fet que a l'entitat xe li convenia tancar l'acord abans del 30 de juny per poder incloure el traspàs d'Alba en la partida pressupostària de l'exercici 2011/12 per fer quadrar operacions.

Sigui com sigui, ja és oficial i Jordi Alba és el primer fitxatge de l'era de Tito Vilanova al capdavant del primer equip del Barça. "Té perfil Barça, és una excel·lent incorporació i s'entendrà perfectament amb el cos tècnic perquè és molt treballador i no dóna problemes", assegura Diego Morata, el tècnic del juvenil A del Cornellà, on va entrenar Jordi Alba fins que el València el va fitxar, el 2007. "És un jugador amb moltíssima qualitat, molt ràpid, però sobretot conserva la humilitat i la il·lusió de quan era juvenil. Encara mantinc cert contacte amb ell i no ha canviat el seu caràcter en aquest sentit. Ja era molt professional amb 16 anys. És discret, senzill i, malgrat que és una mica introvertit, es fa estimar pels seus companys. S'adaptarà perfectament", argumenta Morata.

Sota les seves ordres va moure's a la mitja punta, una posició que Jordi Alba va ocupar a les categories inferiors del Barça, on fins i tot va arribar a jugar de davanter en els primers anys. Nascut a l'Hospitalet el 21 de març del 1989, va haver d'abandonar el club en l'últim any de cadet.

"Un cop molt dur"

Haver de fer les maletes amb 16 anys el va decebre, però no el va aturar. "Va ser un cop molt dur per a ell que el Barça no el renovés. És molt culer i al Cornellà vam haver de donar-li molt de suport perquè va arribar desanimat", confessa Morata, que el va fer debutar amb el juvenil A i, també, amb el primer equip a Primera Catalana amb només 17 anys. "Era espectacular veure el que era capaç de fer entre gent molt més gran que ell. Érem a la banqueta i dèiem: «Caram, el petitó» [com l'anomenaven]".

Per 6.000 euros el València el va incorporar per jugar al seu filial la temporada 2007/08, on va completar una gran temporada. Després d'un altre gran any cedit al Nàstic a Segona A, Unai Emery se'l va fer seu per completar la seva formació a Primera Divisió, i ha sigut en les últimes dues temporades quan s'ha destapat com un polivalent jugador de banda esquerra. La seva essència d'extrem l'esprem com a lateral, on té "els recursos i la sang freda per sortir jugant amb classe i criteri", apunta Morata.

El Dani Alves esquerrà?

El fitxatge de Jordi Alba era la prioritat de la secretaria tècnica per cobrir la plaça d'Abidal i aportar noves solucions tàctiques a la pissarra blaugrana. Per molts, servirà de complement a Dani Alves i permetrà que el Barça, com ja intenta fer a través d'Adriano, pugui trobar el dinamisme que dóna Alves per la banda dreta també per l'esquerra.

Més enllà del joc, es pot establir un cert paral·lelisme entre Alba i Alves perquè tots dos són els primers reforços d'un nou projecte. Alves ho va ser en l'etapa que encetava Guardiola, el 2008, tot i que va arribar acompanyat d'altres fitxatges com Keita, Piqué, Hleb, Cáceres, Pinto i Henrique. Quan Joan Laporta el va presentar ara fa quatre anys, va dir d'ell que era "el millor lateral dret del món". L'Eurocopa ha fet dir a més d'un que Alba "és el millor lateral esquerre d'Europa".

stats