REIAL MADRID
Esports 13/09/2012

Jorge Mendes, el poder a l'ombra del Reial Madrid

Toni Padilla
3 min
Jorge Mendes,  el poder a l'ombra  Del Reial Madrid

El primer negoci de Jorge Mendes (Lisboa, 1966) va ser un videoclub que va aixecar amb diners del seu germà quan jugava a futbol en un equip amateur. Ara aquest portuguès és un dels representants més poderosos del futbol mundial i és qui més poder acumula al Madrid, un club on té cinc jugadors (Cristiano, Pepe, Carvalho, Coentrao i Di María) i José Mourinho. De la seva capacitat per negociar, de fet, en depèn en bona part el futur del Madrid, ja que ell gestiona la "tristesa" de Cristiano i l'estat d'ànim de Mourinho.

Mendes és, juntament amb l'israelià Pini Zahavi, el més destacat d'una nova fornada de representants que s'han obert camí malgrat els seus orígens humils. Zahavi era periodista esportiu abans de fer-se ric gràcies, en part, a Abramóvitx. Mendes va obrir discoteques i videoclubs. Mino Raiola, l'home que controla Ibrahimovic, treballava en una pizzeria. Dmitri Seiluk, l'agent de Touré Yaya, ho feia en una empresa de tres treballadors. I l'argentí Fernando Felicevich, l'home que controla Alexis Sánchez, era un modest treballador d'un banc argentí.

El representant d'un jugador sempre és una peça clau. No és casualitat que Mourinho i Mendes treballin plegats i que als clubs on entrena el tècnic sempre arribin jugadors representats per Mendes. El Barça, per exemple, ha intentat evitar segons quin tipus de representants després de les males experiències amb Mino Raiola i Dmitri Seiluk. Una dels punts a favor que té el club blaugrana és que Messi és un dels pocs jugadors de primer nivell en què qui mana és la família, i no pas una empresa o un representant. Això facilita les negociacions, que es fan més directes i personals. Al Barça els homes forts són el madrileny Ginés Carvajal (Valdés, Deulofeu i Muniesa), Josep Maria Orobitg (Vilanova, Guardiola, Isaac Cuenca, Tello i Sergio Busquets, així com joves com Martín Montoya, Sergi Roberto i Sergi Gómez) i Ramon Sostres (Puyol i Xavi). També es treballa molt amb l'empresa Kick&Run Sports Management (Thiago, Dani Alves i Alexander Song), una empresa formada per sis representants amb una forta presència a la Premier League. O empreses serioses o cares conegudes. Pocs representants mediàtics . Al Madrid, en canvi, els noms forts són l'excap de premsa Óscar Ribot (Casillas, Marcelo i Xabi Alonso), Manuel García Quillón (Albiol i Arbeloa) i, evidentment, Mendes.

En els últims cinc anys 12 jugadors representants per Mendes han costat més de 20 milions d'euros. El Madrid, per exemple, ja s'ha gastat més de 200 en jugadors seus. El Chelsea en va pagar 150 per representants d'aquest astut home que mou els fils amb intel·ligència i que ara ja treballa en la renovació de Cristiano, una negociació complicada pel nou IRPF que hauria de pagar el Madrid. I just quan les negociacions s'han complicat, Cristiano ha dit que està trist. Tot calculat, evidentment, com sempre que Mendes negocia. A l'Atlètic de Madrid ho saben prou bé, ja que Falcao també pertany a Mendes, un home que va tancar el seu primer traspàs quan es dedicava a gestionar un complex de discoteques. Sempre llest, Jorge Mendes va conèixer un jugador, el porter Nuno, de nit al local que ell controlava. El va convèncer per ser el seu representant i el va col·locar al Deportivo de la Corunya.

Animat per l'èxit, va decidir crear l'empresa Gestifute i es va fer representant. Durant els primers mesos va aconseguir dos jugadors desconeguts: Costinha i Deco. Tots dos serien campions d'Europa amb el Porto. En guanyar-se la confiança del president del Porto, Pinto da Costa, Mendes es va guanyar el cel. Ara té una relació similar amb els presidents del Madrid i l'Atlètic. Al Barça va estar a punt de manar així quan tenia Deco, Motta i negociava per portar-hi Mourinho.

Treballant amb contactes al Brasil, Mendes va col·locar al Porto un defensa anomenat Pepe. Poc després el vendria per 35 milions d'euros al Madrid. Era l'inici de la seva arribada al club blanc. Ara té més de 35 persones a sou que cuiden els seus jugadors, però el Madrid el tracta personalment ell o el seu cosí. Aquí hi té la joia de la corona: Mourinho. El va pispar al representant brasiler Jorge Baidek oferint-li un contracte al Chelsea, i ara fan fortuna. Entre els dos tenen el Madrid rendit als peus. Si no obtenen els sous que volen, poden desmantellar mig equip.

stats