Esports 04/05/2018

L'Audiència Nacional absol ara l'impulsor de la xiulada a l'himne espanyol a la final de Copa del 2015

Santiago Espot no haurà de pagar els 7.200 euros de multa per ultratge i injúries a la Corona

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Santiago Espot declarant a l'Audiència Nacional

MadridEl president de Catalunya Acció, Santiago Espot, no haurà de pagar els 7.200 euros de multa per la xiulada a l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei el 2015 per dos delictes d'injúries i calúmnies a la Corona. Cinc mesos després de la primera sentència, la sala penal de l'Audiència Nacional ha acceptat en una resolució coneguda aquest divendres el recurs presentat per Espot en contra de la condemna a una multa per haver "promogut la xiulada a l'himne i menyspreat el rei Felip VI" durant la final al Camp Nou el 30 de maig del 2015. La secció quarta de la sala penal ha anul·lat la sentència condemnatòria del jutjat central penal de la mateixa Audiència Nacional –un esglaó per sota de la sala, en la jerarquia judicial– perquè entén que el contingut del manifest publicat per Espot a les xarxes socials incitant a la xiulada "no contenia expressions injurioses ni qualificatius insultats respecte el rei, sinó que es tractava d'aprofitar un acte esportiu per reivindicar de forma incívica les pretensions independentistes".

En la condemna, s'assegurava que Espot executava "un pla preconcebut i planificat per ell mateix per ofendre i menysprear el rei, sota una tapadora de pretensions polítiques". Però ara la sala d'apel·lacions, després de "fer una ponderació dels drets fonamentals a la llibertat d'expressió i a l'honor conclou que l'acció duta a terme per l'acusat s'emmarca en la llibertat de la crítica". És més, si per a la primera sala de l'Audiència Nacional que va analitzar els fets el manifest tenia com a "fi il·lusori i confés aconseguir la proclamació d'un estat català independent amb el respectiu control polític efectiu del territori a través de la protesta col·lectiva cívica", la sentència actual afegeix que no hi ha "cap epígraf ofensiu, injust o oprobiós que suposi o impliqui un menyspreu a sa majestat el rei i a la institució que encarna la seva persona".

L'Audiència Nacional conclou així que del que es tractava en definitiva era d'aprofitar un acte esportius en què acudia el rei perquè de forma incívica, impròpia, desafortunada i amb manifesta falta d'educació, els organitzadors evidenciessin amb la xiulada el seu radical desacord davant la impossibilitat de tirar endavant els plans independentistes".

Espot es va emparar en la llibertat d'expressió

En la seva declaració en català a l'Audiència Nacional el 12 de desembre, Espot va dir que el manifest que va impulsar, al qual es van adherir 11 entitats i que va publicar en el seu perfil de Facebook el 28 de maig del 2015 –dos dies abans de la final de la Copa–, es va intentar expressar "una protesta pública i sonora contra la presència d'un personatge públic" que estava "emparada pels seus drets d'opinió i expressió".

"La meva referència al cap de l'Estat és, si no recordo malament, com a rei i com a monarca sense entrar en temes de valoració personal, que mai han sigut transcendents políticament per a mi", va assegurar Espot, emparant-se en el seu dret de llibertat ideològica.

En una sèrie de tuits, Espot s'ha mostrat agraït amb tots els que li han donat suport durant un periple judicial de tres anys i ha anunciat que farà una roda de premsa dilluns per explicar els detalls de la sentència.

Sentència que absol Santiago Espot
stats