Esports 29/08/2012

L'altre somni olímpic

Jordi Mestre
2 min
CAP A LONDRES El secretari general de l'esport Ivan Tibau va rebre els esportistes catalans que participen als Jocs.

"Potser al principi costa més arrencar i necessito l'ajuda d'algú per pujar-hi: però un cop damunt la bici, sóc una esportista com qualsevol altra", explica Raquel Acinas (Barcelona, 1978). Amant de l'esport de tota la vida i ciclista professional des del 2005, el cas de la Raquel és el paradigma de l'esport paralímpic: un accident de tràfic li va costar la cama esquerra, però no la determinació ni les ganes de competir. Després dels Jocs Olímpics, del fulgor dels Usain Bolt, Michael Phelps i LeBron James, a Londres s'hi citen uns altres herois de l'esport. Uns herois diferents que, com explica Acinas, ho tenen força més difícil per competir: "Als Paralímpics hi ha menys espònsors, menys subvencions, menys diners. Els atletes són magnífics, però no se'ls dóna la mateixa repercussió mediàtica que als altres. Això no em sembla just", explica Acinas, candidata a l'or a les proves de contrarrellotge i persecució individual en pista i a les de cursa i contrarrellotge en carretera.

Estrelles catalanes

A més de la Raquel, a Londres hi viatjaran 34 esportistes catalans de deu disciplines paralímpiques diferents. Entre els més destacats hi ha Sarai Gascón (Terrassa, 1992) i José Antonio Marí (València, 1988), tots dos nedadors i membres del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat. Arriben a Londres amb la moral molt alta i amb moltes opcions de medalla: mentre que la Sarai apareix entre les tres millors del rànquing mundial a les cinc proves en què participarà, el José Antonio competirà als Jocs després de sumar dos ors, un bronze i una plata als Campionats Europeus de Berlín del 2011. La Sarai, però, no vol posar-se gaire pressió: "Quan nedes sempre hi ha alguna sorpresa. En aquest esport el resultat es decideix per dècimes i un petit detall et pot portar del podi a la sisena posició. De totes maneres, jo sóc optimista i espero poder millorar la plata que vaig aconseguir a Pequín", explica l'atleta egarenca.

Al costat de la Raquel, la Sarai i el José Antonio, a Londres hi serà Roger Puigbò (Vic, 1978) després d'haver sumat dos ors i una plata als Europeus d'atletisme de Stadskanaal, i Jordi Morales (Esparreguera, 1985), que ja va aconseguir la medalla de bronze al torneig de tennis taula dels Jocs Paralímpics d'Atenes 2004. Tots viuran de nou el somni olímpic. I tots seran tan herois com Bolt, Phelps i James, per molt que siguin diferents.

stats