RELLEU A LA BANQUETA LLIGA
Esports 29/04/2012

L'amic dels jugadors

Albert Solé
3 min
TITO I ABIDAL, L'ABRAÇADA SINCERA 
 El defensa francès i l'ajudant de Guardiola sempre han tingut bona relació, però les seves malalties els ha unit encara més que abans.

Els capitans del Barça van saber que Tito Vilanova seria el substitut de Pep Guardiola només tres hores abans que ho sabessin tots els aficionats del Barça i del futbol. No va ser una decisió consensuada amb ells, sinó que Andoni Zubizarreta com a director esportiu els hi va comunicar quan l'elecció ja era un fet, poc després que Guardiola els anunciés que plegava. "Ens en vam assabentar abans de l'entrenament. Si m'ho haguessin preguntat abans de dimarts, hauria dit que creia que continuaria. Després del partit del Chelsea, però, ja ens esperàvem que marxaria", comentava ahir Carles Puyol, que afegia: "S'han dit molts noms per substituir-lo, però ell sap que l'equip volia que continués. El nom del Tito és una molt bona notícia, és la confirmació que l'aposta és continuar amb el projecte".

El rol del segon entrenador

Tradicionalment en el món del futbol, el paper del primer entrenador i el del segon sempre han estat molt definits, allò que es diu col·loquialment "el poli bo i el poli dolent": l'entrenador pren decisions impopulars per a alguns jugadors i l'ajudant va al darrere per fer que les entenguin. "Aquest tòpic es compleix sovint quan el segon entrenador és un home de la casa i l'entrenador ve de fora. Però quan es tracta d'un tàndem, com és el cas de Pep i Tito, no funciona igual", explica Albert Benaiges, actual director del futbol base a l'Al Wasl de Dubai i primer entrenador del cadet B quan Tito Vilanova va arribar al futbol base del Barça per començar la seva etapa d'entrenador com a ajudant seu. De fet, els que coneixen el funcionament del tàndem Pep-Tito a la banqueta diuen que és força peculiar i diferent de qualsevol altra parella d'entrenadors. En l'única cosa que Tito Vilanova sí que ha complert el tòpic del segon entrenador clàssic és que té molt bona relació amb els jugadors. Entre els jugadors del filial que han pujat al primer equip avalats per ell (Busquets, Pedro, Cuenca, Thiago i Fontàs), els que coneixia des de l'etapa al cadet (Piqué, Messi i Cesc) i els fitxatges que han arribat amb el seu aval (Alexis, Keita, Alves, Villa, Afellay, Mascherano i Adriano), bona part de la plantilla és al Barça i ho ha guanyat tot gràcies a ell i a Guardiola.

L'home que dóna les ordres

Pep Guardiola era el líder, el motivador, el gestor dels egos, però qui estudiava els rivals fins al mínim detall i explicava als seus jugadors què havien de fer era -i encara ho és- Tito Vilanova. La imatge repetida mil vegades de Tito parlant ajupit a la banqueta amb el jugador que està a punt de saltar a la gespa en una substitució amb un parell de papers a la mà és un clàssic, que a partir de la temporada que ve haurà de canviar.

"Ens donava les consignes justes per no relaxar-nos però tampoc ens tornava bojos amb la pissarra o l'estratègia. La justa mesura per no abaixar la guàrdia i sortir al camp a guanyar", explica sobre Tito Vilanova Julio de Dios, jugador d'aquell cadet B, en el llibre sobre Cesc que ha escrit el periodista de l' Sport Jordi Gil.

Des que Tito Vilanova va penjar les botes i va començar a entrenar, només dues vegades ha fet de primer entrenador, al cadet B la temporada 2002/2003 i al Palafrugell de Tercera la 2003/2004. Els jugadors que van estar sota les seves ordres recorden que era un tècnic pròxim als jugadors, "però sempre mantenia les distàncies", cosa que segurament haurà de tornar a fer a partir del 30 de juny.

stats