BARÇA
Esports 30/11/2020

El Laporta més conciliador se suma a la cursa electoral per presidir el Barça

L'exmandatari blaugrana (2003-2010) diu que governaria el club "sense mirar pel retrovisor"

i
Xavi Hernández Navarro
3 min
Joan Laporta

BarcelonaJa és oficial: Joan Laporta salta a l’arena electoral. L’expresident del Barça (2003-2010) i excandidat a les eleccions del 2015 –les que va guanyar Josep Maria Bartomeu– torna a postular-se per governar la institució blaugrana després dels comicis previstos per al 24 de gener del 2021. Laporta va escenificar el pas endavant en un acte multitudinari al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. Amb mascaretes, una cançó en bucle anomenada Estimem el Barça –lema de la seva campanya–, un to conciliador, més línies generals que propostes concretes i el suport de figures incondicionals del seu entorn com el periodista Jordi Finestres o Rafael Yuste, exdirectiu culer (2005-2010) que repetiria en cas de victòria.

“Estimo el Barça, estimo el club, La Masia. Vull ser president perquè tinc l’experiència i la passió necessàries per aplicar els canvis que precisa la institució. Tenim un pla per retornar-la a la primera línia mundial. No podem deixar-nos portar per les inèrcies”, va explicar Laporta, que abans d’iniciar la roda de premsa, i aprofitant la seva presència a Sant Pau, també va aplaudir la tasca del personal sanitari durant la pandèmia de covid-19 i va recordar els centenars de socis del Barça que han mort durant la pandèmia. Així mateix, va agrair el suport del Primavera Sound a la seva candidatura. De fet, un dels artistes de la discogràfica del festival barceloní, Ferran Palau, ahir va oferir una breu actuació musical a Sant Pau.

En un discurs inicial de més de vint minuts, Laporta va repassar diversos aspectes que anirà desenvolupant a mesura que passi la campanya. Va esmentar Cruyff, ídol blaugrana i un dels seus grans valedors quan va ser president, i va voler subratllar la transversalitat del govern que té ganes d’implantar: “Al nostre Barça hi cabrà tothom. No és incompatible defensar els valors de Catalunya amb respectar la sensibilitat de milions d’aficionats a tot el món”. No obstant això, no s'imagina la selecció espanyola jugant al Camp Nou. Sobre un altre dels assumptes que més preocupen als socis a les portes dels comicis, Laporta va tirar de missatge optimista. “Treballarem per la recuperació econòmica de l’entitat. Hem estudiat la situació i és dramàtica, però la revertirem amb esforç, amb treball. Ens haurem d’arremangar, agafar la maleta i sortir a vendre. Hem de generar ingressos. Tenim un pla de xoc que us presentarem en campanya. Haurem d’administrar bé els nous ingressos que tindrem”, va manifestar sense entrar en precisions.

Laporta no va anar més al detall quan els periodistes van començar a fer-li preguntes. En relació al futur de Messi, va dir que no ha parlat amb ell, tot i que va recordar que “els jugadors necessiten un tracte quasi familiar” i que l’argentí “no pren les decisions per diners”. Tampoc va entrar a valorar possibles fitxatges “perquè desestabilitzarien el vestidor” ni va ser contundent sobre què passarà amb l’actual tècnic del primer equip, Ronald Koeman: “Té contracte i hem d’estar predisposats a esperar que ho faci bé”. En canvi, sí que es va mullar sobre el pacte salarial que la gestora de Carles Tusquets va signar fa uns dies amb els jugadors. “És una mica tirar la bola endavant i que la propera directiva pagui. Segurament la situació del Barça a nivell econòmic ho demana, però no voldria que la gestora s’extralimités”, va dir Laporta, que també va repetir la seva intenció de “no mirar pel retrovisor” en relació a una possible acció de responsabilitat contra Bartomeu i va descartar aliances amb Víctor Font o Agustí Benedito, dos aspirants amb els quals podria tenir punts en comú.

Calendari oficial

Més lluny hauria estat Laporta de Joan Rosell, que finalment ha decidit no concórrer als comicis blaugrana. L’expresident de la CEOE (2010-2018) i de Foment del Treball (1995-2011) no farà el pas per governar el club. Igual que Jordi Roche, havia de representar una tercera via moderada en relació amb els dos teòrics favorits per imposar-se als comicis, Laporta i Font. Ni Rosell ni Roche pugnaran per la cadira que Josep Maria Bartomeu ha ocupat perquè tenen moltes reserves davant la delicada conjuntura econòmica que arrossega el Barça després de la gestió de l’última junta, agreujada per la pandèmia de coronavirus.

Per tant, el total d’aspirants a la presidència del Barça puja fins a nou quan queden dos mesos mal comptats perquè es posin les urnes al Camp Nou. Els precandidats, que hauran de recollir més de 2.257 suports presencials per esdevenir candidats de ple dret, són Joan Laporta, Víctor Font, Toni Freixa, Emili Rousaud, Agustí Benedito, Xavi Vilajoana, Jordi Farré, Pere Riera i Lluís Fernández Alà. La recollida de signatures es farà entre el 23 desembre i l’11 de gener, mentre que la campanya electoral anirà del 15 al 22 de gener. Les poblacions on s’ubicaran col·legis electorals seran Barcelona, Tarragona, Tortosa, Lleida, Girona i Andorra. A la resta de l’Estat les seus seran Madrid, Sevilla, València i Palma.

stats