18/06/2016

L’atletisme rus no podrà participar en els Jocs de Rio

2 min
La delegació russa durant la desfilada de la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics del 2008.

BarcelonaEl britànic Lord Sebastian Coe, president de la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF) i medallista olímpic, va anunciar ahir que la IAAF recomana per unanimitat l’exclusió dels atletes russos dels Jocs Olímpics de Rio, ja que considera que Rússia encara no ha donat proves fiables que compleix els codis d’antidopatge requerits. “Tot i que s’han fet bons progressos, Rússia no ha assolit les condicions de readmissió”, va dir Coe, reafirmant una suspensió imposada inicialment el novembre del 2015, després que una comissió independent de l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) recomanés sancionar l’atletisme rus per l’existència d’una política d’estat per encobrir el dopatge que afectava esportistes, tècnics, dirigents i el laboratori contra el dopatge de Moscou. El consell de la IAAF va adoptar per unanimitat quatre decisions que marcaran l’agenda aquest estiu.

La primera és que, de moment, la Federació d’Atletisme Russa no sigui readmesa com a membre de la IAAF. La segona, que cap representant de la Federació Russa pugui participar en competicions internacionals, inclosos els Europeus d’Amsterdam d’aquest juliol i els Jocs Olímpics de Rio, aquest agost. La tercera decisió, però, obre la porta a admetre els atletes russos que puguin demostrar “de manera clara i convincent” que no estan afectats pel corrupte sistema rus perquè han sigut sotmesos a altres sistemes eficaços en matèria d’antidopatge. Ara a aquests atletes els tocaria competir com a “neutrals” i no sota la bandera russa. I finalment, la IAAF va decidir que també es permeti la participació dels atletes que han contribuït a la lluita contra el dopatge, i va citar el nom de Iúlia Stepanova, que va facilitar informació sobre les pràctiques de dopatge al seu país però que s’ha retirat.

“Perquè els atletes russos tornin a les competicions, la Federació Russa ha de demostrar que ha establert una cultura de tolerància zero cap al dopatge en l’atletisme rus”, va dir Rune Andersen, president del grup independent de treball de la IAAF encarregat d’elaborar l’informe sobre la situació russa. Aquest grup es va crear després d’un documental de la televisió alemanya ARD, que el 2014 va destapar el cas. La llançadora Ievguénia Petxerina, per exemple, deia al documental que el “99% dels atletes russos es dopen”.

“El somni de molts dels nostres esportistes s’ha destruït per la conducta inadequada de determinats atletes, entrenadors i especialistes”, va ser la resposta del ministeri d’Esports de Rússia amb un comunicat. “Hem fet tot el possible per restablir la confiança de la comunitat esportiva internacional. L’exemple més clar és que els russos estan controlats per l’agència antidopatge britànica”, afegia el comunicat, en què no es descarta presentar un recurs al TAS, ja que les autoritats russes afirmen que han complert amb totes les exigències que els van fer el 2015 per ser readmesos. Però una comissió independent de l’AMA diu que Rússia encara no compleix i que els responsables de fer les anàlisis als esportistes haurien arribat a ser intimidats per funcionaris russos.

Ara haurà de decidir el Comitè Olímpic Internacional (COI), l’organitzador dels Jocs. De moment, ahir el COI va limitar-se a dir que “pren nota de la decisió de la IAAF i estudiarà els passos apropiats” avui.

stats