EL BARÇA VISITA ANOETA
Esports 10/09/2011

L'efecte Guardiola també arriba al País Basc

Daniel Gómez
3 min
PHILIPPE MONTANIER El nou tècnic de la Reial és un fan declarat de l'estil Guardiola. I Marcelo Bielsa (a l'esquerra), de l'Athletic, és un dels referents del de Santpedor.

Els rivals del Barça i l'Espanyol d'aquest cap de setmana -la Reial Societat i l'Athletic Club, respectivament- estan immersos en un profund canvi de sistemes de joc. Philippe Montanier, en el cas de l'equip guipuscoà, i Marcelo Bielsa, al capdavant dels biscaïns, intenten dotar d'una nova identitat futbolística els dos conjunts bascos. El francès i l'argentí promouen a Euskadi una revolució basada en la possessió de la pilota i en el joc ofensiu, les principals armes que desplega el Barça de Pep Guardiola. Els tres entrenadors comparteixen un estil, una manera d'entendre el futbol, i el punt de connexió entre Bielsa i Montanier és Guardiola. Bielsa és un "mestre" i tota una font d'inspiració per al de Santpedor, i Montanier, un "deixeble" i un gran admirador del tècnic català. De fet, a l'actual entrenador dels donostiarres se'l considera el Guardiola de França i reconeix sense embuts que algun dia li agradaria dirigir el Barça, l'equip dels seus somnis. Guardiola és el referent de Montanier, mentre que per a Guardiola és Bielsa, amb qui comparteix l'obsessió i la passió pel futbol i de qui segueix consells com el de no concedir mai entrevistes i parlar només en les rodes de premsa.

Inici desigual

Als jugadors bascos els està resultant complicat el canvi de codi futbolístic plantejat per a aquesta temporada i són els de l'Athletic els que van una mica més endarrerits. La Reial Societat es va estrenar amb victòria contra l'Sporting de Gijón (1-2). L'era Montanier ha començat amb bon peu al Molinón, un estadi talismà i de bons records per a l'afició txuri-urdin, perquè va ser allà on la Reial va aconseguir la seva última Lliga, el 1982. L'aposta més física i menys vistosa de l'anterior tècnic, l'uruguaià Martín Lasarte, ja és història i ara el nou preparador exigeix tocar la pilota i fer-la circular de manera fluïda, uns conceptes que, pel marcador a favor i el joc mostrat en terres asturianes, sembla que comencen a ser interioritzats per la plantilla guipuscoana després d'una intensa pretemporada. El català Alberto de la Bella se sent a gust amb la proposta de Montanier: "Aquest any ens dura més la pilota i això s'agraeix perquè ja no hi has de córrer tant al darrere, sinó que ets tu qui la domina".

A San Mamés ja han descobert que Bielsa viu el futbol a totes hores i els jugadors s'esforcen a canviar de xip. No els està resultant senzill passar de l'esquema conservador i resultadista de l'andalús Joaquín Caparrós a l'ideari més agosarat i elèctric de l'argentí. De moment l'Athletic ha disputat dos partits oficials -tots dos a San Mamés- i ha regalat dues decepcions a l'afició. A l'Europa League contra el conjunt turc del Trabzonspor va empatar a zero i en Lliga es va estrenar amb un empat a un contra un Rayo Vallecano molt més ambiciós. Els seguidors han començat a posar-se nerviosos i si l'equip no redreça de pressa el rumb cada cop seran més els que acabaran qüestionant l'aposta per Bielsa del nou president del club, Josu Urrutia. Els jugadors són conscients que poden donar més de si i que no han estat a l'altura de la il·lusió generada. Després del partit contra el Rayo, Bielsa va reconèixer que havien semblat "un equip confús".

Una urgència i un repte

Els biscaïns necessiten amb urgència una victòria diumenge a Cornellà-El Prat per tenir tranquil·litat i confiança. El partit contra l'Espanyol, a més, és especial també per a Bielsa, perquè va ser el club que va dirigir durant uns mesos el 1998, abans de fer-se càrrec de la selecció argentina, i allà es retrobarà amb Mauricio Pochettino, a qui va descobrir quan era responsable del Newell's de Rosario.

A Sant Sebastià, mentrestant, somien a tornar a derrotar el Barça avui, com ja va passar fa quatre mesos, en l'última visita dels blaugranes a Anoeta (2-1). Els donostiarres s'enfronten al Barça en un bon moment de forma i disposats a jugar sense complexos. El golejador dels guipuscoans, Imanol Agirretxe, avança que plantaran cara al campió d'Europa: "Al Barça és possible prendre-li la pilota, el que no sabem és durant quant de temps, i quan la tinguem nosaltres hem de saber què hem de fer i ser eficaços". Com sempre, Montanier situarà el seu segon, Michel Troin, a la tribuna de l'estadi per intentar desactivar des d'una posició privilegiada l'estratègia del seu admirat Pep Guardiola.

stats