FORMAT AL DÉPOR, VA TRIOMFAR AL BARÇA I A L'INTER
Esports 08/01/2011

Luis Suárez: "Li he dit a Xavi que guanyarà la Pilota d'Or. Se la mereix"

Pilota d'or "Ja toca que la guanyi un altre jugador espanyol, encara sóc l'únic" Xavi "Un exemple, un gran jugador i una persona amb una gran educació" Iniesta "Ho té tot per guanyar la Pilota d'Or, però aquest any m'ha agradat més Xavi"

Toni Padilla
4 min
Manchester, Intercontinental

El 1960 va esdevenir el primer jugador del Barça a guanyar la Pilota d'Or, i també el primer espanyol. Mig segle després altres jugadors del Barça han guanyat el premi, però d'estatals cap altre...

Fins dilluns, que el guanyarà un altre. El Xavi o l'Inesta. La premsa italiana ha dit que serà l'Iniesta segur. Jo crec que si miren tot l'any, tota la temporada, s'ho mereix més el Xavi, però l'Andrés va fer el gol de la final del Mundial i això pesa molt. L'Andrés ho té tot per guanyar la Pilota d'Or altres anys perquè és un jugador increïble, més profund, dels que fa les coses molt senzilles quan no és fàcil fer-ho. Però aquest any m'ha agradat més el Xavi.

Va poder parlar amb el Xavi quan es van trobar en els actes commemoratius de la Federació Espanyola ara fa poques setmanes?

Sí. A Madrid. Ens havíem de fer una fotografia de família amb tots els jugadors vius que algun cop han estat internacionals, i el tenia just darrere. Així que li vaig dir que guanyés la Pilota d'Or perquè se la mereix. Fent broma li deia que n'estic tip, de ser l'únic espanyol amb aquest premi, així que ja tocaria que el guanyés ell. El Xavi és un noi molt maco, molt educat, i em deia que era molt complicat poder guanyar-lo. Estem parlant d'un dels millors jugadors del món i em parlava amb molta educació, parlant de vostè, i em deia que m'havia d'agrair personalment que jo sempre digui a les entrevistes que ell és molt bon jugador. I què hauria de dir? Si és la veritat, és un jugador increïble...

Quan va guanyar la Pilota d'Or feia pocs anys que es donava el premi. Com es vivia llavors aquest reconeixement?

Era tot diferent. No hi havia cerimònies d'aquestes ni et feien anar enlloc. Van venir amb el premi al Camp Nou abans d'un partit, me'l van donar i em van fer unes fotografies. I els vaig concedir una entrevista, poca cosa. Llavors era diferent i la gent no era conscient de la importància del premi, així que jo tampoc li vaig donar importància en rebre'l, i, per cert, com es veu a les fotos, era molt més petit. Una Pilota d'Or petitona. Llavors, amb el pas del temps veia que la gent parlava del premi i que m'ho recordaven, que jo l'havia guanyat. I com que veia que grans futbolistes espanyols no el guanyaven, li vaig agafar estimació. Al final fins i tot em feia molta ràbia si no me'l donaven, hi va haver anys que m'ho mereixia més que el 1960...

Com quins?

El 1964. Aquell any havia guanyat l'Eurocopa amb Espanya, aquella final amb els russos a Madrid. I amb l'Inter es va guanyar la Copa d'Europa, que era la primera d'un club que anys abans pocs coneixien. M'havia sentit molt bé i creia que el podia guanyar de nou, però li van donar a Dennis Law, l'escocès. Ell havia guanyat una lliga anglesa amb el Manchester United, que tenia grans jugadors com Bobby Charlton, però només tenien una lliga. Aquell any vaig quedar segon. I un any més tard, el 1965, vaig ser tercer quan havia guanyat la Copa Intercontinental, la Copa d'Europa i la lliga italiana. Aquell any el segon va ser el meu amic Facchetti, que s'ho mereixia. Però va guanyar l'Eusebio. L'Eusebio es mereixia guanyar el premi però aquell any què havia guanyat? Suposo que la lliga portuguesa... perquè la Copa d'Europa va ser per a l'Inter. Bé, els premis tenen aquestes coses, que mai agraden a tothom. Suposo que molts deuen pensar que jo no m'ho mereixia el 1960.

I realment creu que s'ho mereixia?

Potser. La veritat és que el nostre Barça jugava realment bé. Veníem d'uns anys en què el Madrid era el millor del món i nosaltres li vam guanyar la Lliga amb bon futbol. I també ho fèiem bé a la Copa de Fires, guanyant els equips anglesos. Crec que s'ho mereixia algú del Barça, perquè el Benfica va guanyar la Copa d'Europa però no jugava tan bé com ho faria amb l'Eusebio, que llavors no hi era.

Tenim un Deportivo-Barça en aquesta jornada de Lliga. Dos dels seus equips, el de la seva terra i aquell que li va permetre ser gran. Dels dos clubs va marxar amb polèmica, oi?

El president del Deportivo va dir quan vaig ser traspassat que el meu jo no s'adaptava al club. Que la gent em xiulava, i no era cert. Jo tenia 17 anys i jugava contra paios de 30, sempre era el més menut. Però era tècnic. Per sort el Barça pensava diferent i em va fitxar. I del Barcelona tampoc va ser fàcil marxar-ne, algú va dir que era un traïdor... bé, coses que passen quan el club necessita diners. Quan vaig tornar al Camp Nou com a jugador no vaig rebre una rebuda gaire bona, però són coses que s'obliden, m'estimo el Barça per tot el que em va donar.

Com veu el Barça de Josep Guardiola?

Doncs com una meravella, una meravella. Mourinho ho va dir molt bé un cop: Guardiola és l'home ideal per al Barça, perquè l'afició del Barça és així, vol guanyar sempre i vol que el seu equip sigui meravellós. I aquest ho és.

Ha parlat de Mourinho. El coneix prou bé dels seus dos anys a l'Inter de Milà?

Va ser una llàstima que marxés de l'Inter, hi encaixava molt bé i havia creat un equip destinat a guanyar durant molts anys. A l'afició de l'Inter no li importa tant si un dia et tanques en defensa, com al Camp Nou. Però Mourinho no és defensiu, com diuen d'ell. També sap atacar.

stats