Lliga de Campions
Esports 19/10/2011

El Viktoria Plzen, un dels nous poders del futbol txec des de la modèstia

2 min
Lliga de Campions

El Viktoria Plzen visita Barcelona, per primer cop, en la seva primera participació a la Lliga de Campions. Fundat el 1911, durant els anys de lliga txecoslovaca va ser un club ascensor, amb períodes a primera i a segona. L'únic èxit d'aquella època va ser un subcampionat de Copa, el 1971. Amb la creació de la primera Lliga de la República Txeca independent, el 1991, el Viktoria va passar a formar part de la nova categoria, de la qual ja no s'ha mogut.

El 2007 el president de l'empresa propietària del club va ser trobat mort en un cas relacionat amb negocis il·legals. Des de llavors, els nous propietaris, liderats pels empresaris Tomas Paclik i Adolf Sadek, han fet créixer el Viktoria fins a fer-lo campió de Lliga per primer cop l'última temporada. El club aposta per la formació de jugadors i per dominar el mercat local, com ho demostra que dels 24 jugadors de la plantilla, 21 són txecs, i els altres tres, eslovacs.

Pavel Vrba és un dels noms claus per entendre l'èxit del Viktoria Plzen. El 2008 va ser contractat per la nova directiva per fer-se càrrec del primer equip, i amb ell el club ha guanyat una Lliga, una Supercopa i va arribar a una final de Copa. Vrba, exjugador txec que va fer fortuna a Eslovàquia guanyant una Lliga amb el Zilina, va ser escollit l'última temporada tècnic de l'any a la Lliga Gambrinus.

Normalment, Vrba fa jugar el seu equip amb un 4-2-3-1 en què un dels homes claus és el veterà Pavel Horváth -ex jugador del Galatasaray i de l'Sporting portuguès- manant al centre del camp amb 36 anys. El Viktoria juga bé a la contra, acostuma a pressionar sobre el mig del camp i busca la velocitat per les bandes, amb Jirácek (que en el seu moment va ser comparat amb Pavel Nedved) i el jove Václav Pilar, conegut com el Messi de Hradec Králové . La temporada passada, la premsa txeca també va batejar el Viktoria com el Barça txec , però ho va fer més pels colors de la samarreta que no pas per l'estil de joc dels deixebles de Vrba.

Actualment, el Viktoria pateix per defensar el títol i està a nou punts del líder, l'Sparta de Praga. L'equip de Pavel Vrba, però, va guanyar la Supercopa i ha superat tres eliminatòries per poder jugar la fase de grups de la Lliga de Campions. En el seu debut a la Champions va treure un punt contra el BATE, en un partit jugat a Praga, ja que el camp de Plzen no compleix els requisits de la UEFA. El Viktoria, però, segueix creixent i s'està construint un estadi nou.

stats