MUNDIAL DE NATACIÓ DE XANGAI
Esports 29/07/2011

Lochte destrona Phelps amb el rècord del món, i sense Jaked

Ryan Lochte va presentar la seva candidatura al millor nedador del món després de superar Michael Phelps en una de les seves especialitats (200 estils) i batre el primer rècord del món des del 2009.

Martí Molina
2 min
El nord-americà Ryan Lochte va aconseguir la plusmarca dels 200 metres estils (1:54.00) als Mundials de Natació de Xangai, i va superar, a més, el seu compatriota Michael Phelps, que va ser segon.

Barcelona."Des que es van prohibir els banyadors sintètics, molta gent pensava que els rècords en natació mai no es tornarien a rebaixar, però volia demostrar que era possible", explicava Ryan Lochte després de batre el rècord del món a la final dels 200 estils. I és que el nedador de Nova York havia aconseguit batre el primer rècord del món en piscina olímpica des de la prohibició, el 2009 dels banyadors Jaked. A més, ho havia fet derrotant el seu compatriota Michael Phelps.

Lochte havia arribat als Mundials de natació de Xangai decidit a presentar la seva candidatura pel títol de millor nedador del món. Un tron que, fins ahir, ostentava Phelps de manera gairebé incontestable -i més després que el tauró de Baltimore hagués aconseguit vuit ors olímpics a Pequín el 2008-. El nedador de Nova York ja havia aconseguit superar un primer duel contra el seu compatriota a la final dels 200 lliures. Tanmateix, aquella victòria es va atribuir a la baixa forma del seu gran rival i al fet que no era una de les especialitats del de Maryland. Ahir, Lochte va fer un pas més.

El novaiorquès va completar una prova gairebé perfecta. Ryan Lochte va ser més ràpid a la sortida, i va superar Phelps en tots els parcials excepte en el tram de papallona -l'especialitat del campió olímpic-."El secret és la capacitat d'acceleració, res més", explicava un nedador que va destrossar el cronòmetre amb un temps d'1:54.00, deu centèsimes menys que la marca que ell mateix havia aconseguit als Mundials de Roma del 2009, quan encara es podien fer servir els banyadors màgics .

Mentrestant, a Phelps no li va quedar més remei que reconèixer la superioritat del seu rival, a la vegada que es va mostrar "decebut" per no haver-se proclamat campió mundial quan havia estat "més ràpid que a la final de Pequín 2008". De fet, el nedador de Baltimore va aconseguir la seva millor marca personal (1:54.16). Tanmateix, va acabar la prova conscient que encara li quedava camí per recórrer en la seva preparació física cap als Jocs de Londres 2012, on intentarà superar el seu compatriota en la lluita per l'or i el rècord mundial.

Rècord sense banyador sintètic

El 2008, poc abans dels Jocs Olímpics de Pequín, es van posar de moda uns banyadors impermeables, elaborats amb material sintètic, que cobrien gairebé tot el cos i que milloraven notablement el rendiment dels nedadors. Primer unes centèsimes, després unes dècimes, i al final segons sencers.

Els Jaked van ser la revelació en aquella olimpíada, i a pràcticament cada prova s'establia una nova plusmarca. El mateix va passar un any després, als Mundials de Roma. I així fins a superar fins a 126 rècords del món en menys de dos anys. Aquell 2009, la Federació Internacional de Natació (FINA) es va veure obligada a prohibir un tipus de banyador que va ser batejat per alguns com a dopatge sintètic .

Des d'aleshores, ningú no havia aconseguit rebaixar cap plusmarca en piscina olímpica -sí que s'havia fet, a finals del 2010, en piscina curta-. Ahir Lochte va ser el primer: "Confio que la gent vegi que es pot ser ràpid sense el banyador sintètic i caiguin molts més registres".

stats