COPA DEL REI
Esports 24/05/2012

Madrid garanteix la seguretat a la final

Missatge de tranquil·litat cap als aficionats del Barça i de l'Athletic que es desplaçaran a Madrid. Tot i que el clima s'ha anat crispant, el govern espanyol afirma que ho té tot sota control i que no cal patir.

Joan Rusiñol
4 min
VELLS CONEGUTS Els aficionats del Barça i de l'Athletic ja van coincidir a la final del 2009. Demà s'espera un ambient festiu i sense incidents.

MADRID.Que ningú es quedi a casa. És la idea que s'esforcen a repetir les autoritats espanyoles de cara a la final de la Copa del Rei que es juga demà a Madrid. L'autorització d'una manifestació de la ultradreta a la capital de l'Estat contra el "separatisme" i les polèmiques paraules de la presidenta autonòmica, Esperanza Aguirre, escalfant l'ambient han obligat el ministeri de l'Interior a prémer l'accelerador dels missatges tranquil·litzadors.

Segons va anunciar ahir la delegació del govern espanyol, per garantir la seguretat dels aficionats del Barça i de l'Athletic de Bilbao hi haurà mobilitzats 2.300 agents. D'aquest dispositiu, planificat amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza, 1.500 formen part del cos de la policia espanyola, entre els quals hi ha antidisturbis, cavalleria i helicòpters. Ells seran els encarregats que no hi hagi aldarulls ni abans ni després de la final i, sobretot, controlar de prop els possibles grups d'extrema dreta que tinguin intenció d'apropar-se a l'entorn de l'estadi Vicente Calderón.

"Serà un partit ple de passió però no passarà res. Que les aficions estiguin tranquil·les i vinguin amb els seus familiars i amics", va dir el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Es reforçarà la presència policial no només a les immediacions del camp, sinó també a les zones d'arribada (estacions de tren i autobusos) dels més de 50.000 aficionats que està previst que es desplacin a Madrid. Hi haurà més seguretat de l'habitual a les línies de metro que permeten arribar a l'estadi de l'Atlètic de Madrid i a les zones on s'instal·lin el gruix dels seguidors a les hores prèvies al partit. "Un desplegament propi d'un esdeveniment d'aquesta magnitud", va resumir Fernández Díaz, provant de rebaixar la tensió.

Les portes del camp s'obriran a les 7 de la tarda i hi haurà els preceptius controls per evitar l'entrada d'objectes perillosos.

Aguirre contra la Moncloa

Que en les últimes hores les autoritats estatals fan mans i mànigues per fer baixar el suflé és evident. Entre altres coses, una final com aquesta suposa una injecció de diners per a l'economia madrilenya que ningú vol posar en risc, i menys en temps de crisi. La Confederació de Comerç Especialitzat de Madrid (COCEM) va xifrar els beneficis en 9,6 milions d'euros. Per això s'explica la irritació que han causat a l'executiu de Mariano Rajoy els estirabots d'Aguirre, que va proposar que se suspengui el partit si es xiula l'himne o el príncep Felip, i la decisió del Tribunal Superior de Justícia de donar llum verda a una marxa que havia estat ajornada fins dilluns que ve.

Fonts de la Moncloa van desmarcar-se sense miraments de la proposta de la presidenta. "La política i l'esport han d'estar ben separats", insisteixen des del govern espanyol. L'equip de Rajoy no va voler confirmar ni desmentir si havia provat de parar els peus a Aguirre amb una trucada. La Moncloa ha optat per una estratègia de tirar aigua al vi i provar de desactivar la polèmica des del primer moment. No és gratuït que dimarts a última hora la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría es reunís amb els portaveus de CiU i el PNB al Congrés, amb qui, assegura, manté "una bona entesa". "A ells el partit els afecta més directament que a mi", es va limitar a dir amb ironia en una conversa informal amb periodistes.

Si Presidència va fer algun gest per fer rectificar Aguirre, l'èxit va ser mínim. Lluny de fer-ho, ahir va tornar a la càrrega, animada per la dreta mediàtica madrilenya i els sectors ultres del PP. Denaes (Defensa de la Nación Española), l'associació que dimarts va presentar una denúncia contra els col·lectius que considera promotors de la xiulada, va elogiar les paraules de la dirigent popular i va animar els madrilenys a rebre les dues aficions amb la bandera rojigualda penjada als balcons.

Amb aquest aire de fons, Aguirre va preguntar-se "què passaria si en una final de Campionat de Catalunya comencés a sonar Els segadors i es produís una xiulada monumental". Segons va dir, emparant-se en el seu "dret a la llibertat d'expressió", "si hi ha equips que no volen jugar el Campionat d'Espanya, que no el juguin". Ara bé, com que el partit se celebrarà, va animar la "la majoria de seguidors" dels dos equips a evitar que "una minoria radical delinqueixi i ofengui els símbols nacionals" espanyols.

Ultres prop del Calderón

Mentre el nacionalisme espanyol atia el foc contra les reivindicacions nacionals catalanes i basques, que es poden fer visibles amb senyeres i ikurriñes durant la final de la Copa, la marxa de la ultradreta espanyolista es podrà celebrar sense entrebancs. El govern espanyol va reiterar la seva rotunda disconformitat amb el permís que la Falange ha rebut del TSJ de Madrid.

La justícia al·lega que la convocatòria, sota el lema " Contra el separatismo, una bandera. Marcha por la unidad de España" , no suposa un perill "real, clar i concret". Segons la resolució, la manifestació -que començarà a les 6 de la tarda a la zona de Chamberí, lluny del Vicente Calderón- no es pot prohibir malgrat els informes policials que alertaven de possibles perills per a persones i béns. El TSJM creu que es tracta de consideracions abstractes que no poden ser verificades i, per tant, si es donessin per bones conduirien a una decisió "arbitrària".

Malgrat els arguments jurídics, la delegació del govern espanyol a Madrid ha posat en marxa un dispositiu per controlar de prop la manifestació. La policia ja va alertar del risc d'incidents i l'administració admet que "s'ha detectat la possibilitat que determinats grups de radicals i violents de l'àmbit de l'extrema dreta" puguin apropar-se al camp.

Interior assegura que no cal patir i recorda que cites com la reunió del BCE a Barcelona, també sota lupa pels possibles aldarulls, es van poder acabar amb "plena normalitat".

stats