Esports 28/08/2012

El Madrid juga amb foc

Després de dues derrotes i un empat en els tres primers duels oficials, el Madrid viu un inici de temporada convuls. El fitxatge de Modric intenta fer de cortina de fum a l'espera del partit de demà.

Toni Padilla
4 min
UN PARTIT DE RISC  Mourinho va criticar els seus jugadors després de la derrota de Getafe. La final de demà arriba en un mal moment.

BARCELONA.Amb la sorprenent derrota al camp del Getafe, el Reial Madrid de José Mourinho ha firmat el pitjor inici de Lliga del club blanc de les últimes temporades. Després de tocar el cel amb els 100 punts aconseguits ara fa pocs mesos per guanyar l'última Lliga, l'equip de Mourinho ha topat amb un inici de temporada mediocre que no entrava al full de ruta de la major part dels madridistes: una derrota i un empat a la Lliga i una derrota al partit d'anada de la Supercopa d'Espanya. De sobte, la visita del Barça al Bernabéu ha activitat totes les alarmes al club blanc.

El Madrid viu una setmana clau en què el més tranquil sembla José Mourinho. El tècnic portuguès va criticar obertament els jugadors afirmant que la derrota era "merescuda", i l'actuació del seu equip, "inacceptable". Poques hores després, el tècnic rebia la notícia del fitxatge de Luka Modric. Amb la roda de premsa de presentació del jugador croat com a cortina de fum, Mouri-nho prepara el partit de demà amb uns jugadors als quals ha tocat l'orgull amb la seva crítica. La tàctica del portuguès és clara: motivar els madridistes de cara al partit de demà per evitar una dolorosa derrota davant del seu públic. Mourinho necessita un partit èpic, de posar la cama amb contundència, ja que físicament el Barça arriba més fort després d'una pretemporada sense viatges llargs. El tècnic de Setúbal ha preparat la temporada pensant en la Champions, el seu somni, i ha deixat un equip més fluix d'energia a inicis de temporada. Per a ell perdre la Supercopa seria un mal menor, però no esperava que ara mateix només tindria un sol punt a la Lliga. El portuguès sap que una victòria demà faria oblidar els últims partits. Però el Barça és el pitjor invitat possible per a un partit en què cal aixecar el cap com sigui.

A Florentino Pérez l'escenari encara li fa menys gràcia. El president no va ser ahir a la presentació de Modric i guarda silenci, conscient del perill del partit de demà. Si el Barça guanya, Pérez haurà de veure en directe per primer cop com el Barça guanya un títol al seu estadi contra els blancs, cosa que no passa des dels anys 60. La premsa madridista, de fet, fa pinya al voltant de l'equip amb la tàctica ben clara: si el Barça guanya la Supercopa, les crítiques seran ferotges. Si la Supercopa es queda al Bernabéu, semblarà que no ha passat res a la Lliga.

I això malgrat que aquest Madrid ha firmat el pitjor inici de Lliga des de la temporada 2001/02, quan, entrenat per Vicente del Bosque, va començar la Lliga perdent a Mestalla, va empatar a casa amb el Màlaga i va caure al camp del Betis a la tercera jornada. Aquell Madrid, però, va aixecar el cap a la quarta jornada golejant l'Espanyol al passeig de la Castellana. L'equip blanc va acabar la Lliga tercer però va guanyar la seva última Lliga de Campions a Glasgow, contra el Bayer Leverkusen. L'últim precedent de tres partits de qualsevol competició oficial sense victòria encara data de més lluny: del 1973. Va ser la temporada del 0-5 del Barça al Santiago Bernabéu.

L'estil de Mourinho

Mourinho no ha canviat gaire la seva manera de treballar. Malgrat que ha ofert rodes de premsa en què no ha atacat gaire el Barça, segueix jugant a la seva tàctica de punxar els futbolistes amb crítiques dures quan toca. A més, la relació amb Kaka, a qui es busca una sortida, no ajuda gaire a mantenir bon ambient en un vestidor en què la clau és estar sempre en estat de tensió, competitius.

Mourinho s'ha fet l'enfadat amb Florentino Pérez per haver tardat tant a disposar dels serveis de Luka Modric, per qui fa setmanes que es negociava. A més, manté un pols amb els tècnics del futbol base, especialment amb l'entrenador del Castella, a qui pispa de tant en tant jugadors que convoca per a partits en què no juguen gairebé mai. Mourinho se sent còmode jugant amb foc, motivant els seus jugadors amb crítiques. Un estil que el pot ajudar demà o li pot comportar crítiques encara més dures si el Barça guanya el seu primer títol amb Tito Vilanova com a tècnic del primer equip.

Piqué: "No ho esperàvem"

Dins del Barça la sensació és estranya. Tothom sap que el Madrid és un rival especialment perillós quan està ferit, però a la vegada ha sorprès el fluix rendiment dels madridistes durant els tres primers partits de la temporada. El cos tècnic de Vilanova ja fa dies que pensa en el partit de tornada, després de veure amb satisfacció com es guanyava el partit a l'anada. Gerard Piqué, que va parlar ahir en roda de premsa, va admetre: "La temporada no hauria pogut començat millor. Sis de sis a la Lliga i a la Supercopa vam guanyar el Madrid, que sempre és molt complicat. Admeto que ningú esperava que el Madrid perdria cinc punts en dues jornades, però això no significa res. Feia des del desembre que no perdien cap partit i ara es poden estar trenta jornades sense perdre'n altre cop. Són un dels millors equips d'Europa i del món i per competir amb ells hem d'estar preparats".

Sobre el partit de tornada, Piqué va comentar: "La Supercopa és un títol a doble partit i, amb la igualtat que hi ha entre el Barça i el Reial Madrid, qualsevol dels dos pot guanyar-lo. Seria la quarta seguida. Jugarem per guanyar, però no crec que influeixi en el resultat de la Lliga". A Madrid més d'un pensa el contrari. El Madrid juga amb foc.

stats