LLIGA ENDESA
Esports 20/11/2011

Mileuristes a la millor lliga de bàsquet d'Europa

àlex Gozalbo
2 min
La Fonteta, una de les 18 pistes de bàsquet on cada cap de setmana es juguen partits de la Lliga Endesa.

BARCELONALa crisi econòmica ha sacsejat fort la Lliga Endesa, on hi ha jugadors que competeixen cada cap de setmana per un mínim salarial de poc més de 1.000 euros al mes, una xifra inferior a la que guanyen molts dels aficionats que van a veure els seus partits.

L'article 12è del conveni col·lectiu de treball que l'ACB i l'Associació de Jugadors Professionals (ABP) van aprovar obliga els clubs a respectar una retribució mínima, que s'estableix en funció de l'edat de l'esportista. Així, un jugador de 18 o 19 anys té dret a rebre 14.037 euros per temporada. La xifra, que s'ajusta anualment amb l'IPC, creix en cinc esglaons fins a arribar als 51.472 euros que tenen garantits els jugadors de 26 anys o més.

Aquestes xifres eren simbòliques fa uns anys, quan gairebé tots els jugadors de la competició rebien compensacions superiors. Ara, en canvi, s'han tornat habituals. Dos dels tres clubs catalans de la Lliga Endesa, el Fiatc Joventut i l'Assignia Manresa, tenen esportistes que cobren el mínim salarial. En el cas del conjunt que entrena Jaume Ponsarnau n'hi ha almenys dos. Altres jugadors han preferit baixar a l'Adecco Or, on els millors equips paguen salaris més alts.

L'ABP té detectada aquesta situació. "Nosaltres no tenim la informació de tots els salaris, ja que els clubs tan sols estan obligats a presentar els contractes a l'ACB, que controla que es respectin els mínims salarials. A l'Associació tan sols vénen quan hi ha problemes de pagament", explica a l'ARA José Luis Llorente, president de l'ABP.

Els representants de jugadors han notat molt aquesta davallada. "La nostra feina té sentit si les quantitats que movem arriben a un volum mínim", explica un agent que demana mantenir-se en l'anonimat. Alguns clubs, a més, han començat a intentar negociar la comissió mínima del 10% que la FIBA estipula per als intermediaris. "En alguns casos fins i tot pretenen que siguin els jugadors els que es facin càrrec d'aquesta quantitat", diu.

Una de les prioritats de Beto Agustí, nou director general executiu de l'ACB, és desenvolupar indicatius de control de com estan els clubs que competeixen a la Lliga Endesa. Crear mecanismes que detectin possibles alertes abans no sigui massa tard.

A la NBA la quantitat és superior

La Lliga Endesa no és l'única que té un mínim salarial. La NBA, que ara està paralitzada mentre propietaris i jugadors no es posen d'acord per acceptar el nou conveni laboral que serà vigent durant les pròximes sis temporades, els quantifica tenint en compte els anys d'experiència de cada esportista. Per als més inexperts el mínim salarial de la temporada passada va ser de 350.000 euros anuals. Els que han jugat un mínim de deu campanyes a la NBA, en canvi, tenen garantit un milió d'euros.

Encara és més dramàtica la situació del bàsquet femení. Al gener es compliran quatre anys des que el BOE va publicar el conveni col·lectiu de la Lliga Femenina, que en el seu 24è article estipula un salari mínim mensual de 600 euros. La situació ha provocat que algunes jugadores de la màxima competició deixin de ser professionals.

stats