Esports 03/08/2012

La Mireia ja no té por

Albert Solé
3 min
La Mireia  ja no té por

Fins i tots els que veien en la Mireia Belmonte una gran nedadora que s'encongia en els grans escenaris ens recomanen que avui reservem un espai gran al diari per a la seva segona medalla en els 800 metres lliures (20.45 h, hora catalana). Havent dormit 7 hores escasses després de la pujada d'adrenalina de la plata en els 200 papallona -i d'atendre la premsa i passar el control antidopatge-, ahir a dos quarts d'onze del matí de Londres va aconseguir el quart millor temps a les sèries dels 800 metres lliures (8:25.26) i es va classificar per a la final. A la final de papallona també hi va arribar quarta i va acabar segona.

"A la Mireia se li nota molt quan està convençuda de guanyar, i ara sap que pot fer-ho als 800 també. La moral de guanyar afecta a tothom, i a ella en especial", explica Toni Codina, director tècnic de la Federació Catalana quan van donar-li la primera beca amb 14 anys. Ella mateixa ho va dir dimecres amb la plata penjada al coll: "Aquests dies a Londres m'han servit per entrar en competició i perdre aquesta por tan gran que tenia de nedar". La Mireia és la primera que sabia que tenia totes les condicions per guanyar alguna cosa important, però un gran problema dins el cap que ho impedia. Per això, en els agraïments per la victòria als 200 papallona, no es va oblidar del seu psicòleg, una figura cada cop més important en l'esport d'elit, com un fisioterapeuta. "Aquesta medalla m'allibera", deia dimecres.

Medalla 100% catalana

Hi ha nedadors catalans que s'entrenen tot l'any al CAR de Sant Cugat però dins de la disciplina de la selecció espanyola, però la Mireia Belmonte no. Ella des de fa quatre anys s'entrena a les instal·lacions del CN Sabadell, just després dels Jocs de Pequín, i amb un entrenador propi, el francès Fred Vergnoux des del 2010. Des que Belmonte va començar a despuntar, amb 14 anys, la Federació Catalana de Natació, gràcies al programa de detecció de talents, va apostar per ella i la va portar al centre de tecnificació que té dins el CAR. "Li vam veure unes condicions especials que no es poden definir: no és ni molt alta ni molt forta, i encara ara té deficiències tècniques, cosa que diu molt del que pot arribar a fer", explica Toni Codina. Era un diamant en brut, que a base de molta feina, moltes hores i molts entrenaments ha arribat on és ara. Que Mireia Belmonte és una nedadora excel·lent ho sabia tothom. "Jo la vaig veure guanyar la final dels 200 lliures al Mundial júnior pel carril 8", comenta Codina, tot i que, després d'allò, els èxits que havia anat recollint eren dels considerats menors i li faltava deixar-se anar en una gran cita. Clàudia Dasca, companya al CN Sabadell, explica que ha vist entrenar cada dia la Mireia aquest últim any, que ha sigut molt dur per a ella, i en els últims entrenaments estava nedant amb temps dels millors: "S'ho mereixia".

Espanya aposta pel CN Sabadell

Encara no està firmat, però, segons ha pogut saber l'ARA, després d'aquests Jocs Olímpics, tots els nedadors de nivell de la selecció espanyola, tant catalans com espanyols, s'entrenaran al Club Natació Sabadell sota les ordres de l'entrenador de la Mireia, Fred Vergnoux. El salt de qualitat que ha fet Mireia Belmonte i el futur esplèndid de les joves Clàudia Dasca i Judit Ignacio, que s'entrenen juntes, no ha passat desapercebut a la Federació Espanyola de Natació, que també se'n vol aprofitar.

stats