Esports 27/12/2011

La Mola, parada obligatòria en el procés de recuperació

T. P.
3 min

Ramon Cugat va convertir-se el 1985 en el metge encarregat dels casos greus del primer equip del Centre d'Esports Sabadell. Cugat, ja un metge ben considerat i amb bon tracte amb els esportistes -havia jugat a les categories inferiors del Barça en la seva joventut-, va començar a treballar amb uns jugadors que aconseguirien l'ascens a Primera precisament aquella temporada. El massatgista era Josep Honved Orriols, una cara molt coneguda del futbol català que encara exerceix el càrrec amb el club arlequinat 27 anys després. I va ser precisament Orriols qui va descobrir a Cugat els camins de la muntanya de la Mola, on duia els jugadors que es recuperaven de lesions perquè recuperessin força a les cames. Amb el temps, Ramon Cugat portaria molts jugadors del Barça a aquest cim del Vallès Occidental. "Gairebé ningú s'ha escapat de passar per la Mola", admet Cugat. Amb les dècades gairebé totes les estrelles del primer equip barcelonista han fet l'ascens per alguna de les canals de la Mola, al terme municipal de Matadepera. David Villa, doncs, està destinat a seguir les passes d'homes com Xavi Hernández, Samuel Eto'o, Gaby Milito, Cesc Fàbregas o el mateix Pep Guardiola. La major part ho han fet acompanyats del fisioterapeuta Emili Ricart, que ha pujat a la Mola centenars de cops acompanyant lesionats.

Josep Orriols, que a més de massatgista ha estat atleta especialista en marxa atlètica, ja pujava els jugadors del Sabadell aquell 1985 al cim del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. Jugadors com Perico Alonso, el pare de l'actual jugador del Madrid, va fer diferents entrenaments per un cim que llavors no era tan conegut. Però quan Cugat va començar a fer-se un nom com a expert en lesions de genoll, diferents estrelles mundials van seguir el seu consell de pujar a la Mola com exercici de recuperació. Guardiola hi va passar el 1998, quan va viure un dels moments més complicats de la seva carrera per culpa d'una lesió d'isquiotibials que el va deixar més d'un any sense poder jugar.

Cugat recorda com després d'un partit amb la selecció espanyola, Guardiola no va poder aguantar més. Quan Xabier Clemente el va deixar fora de la llista per jugar el Mundial de França del 1998 -el jugador va deixar clar al tècnic que no estava en condicions i ell no va tenir altra opció-, la dona de Ramon Cugat va demanar al metge que fes un truc al jugador de Santpedor, ja que tenien una bona relació d'altres lesions i imaginava que s'ho estaria passant molt malament. "Al final el vaig trucar després de veure que Clemente no el cridava. Era un dimecres. Diumenge vam quedar a casa meva i li vaig parlar de la seva lesió, ja que creia saber que tenia. Li vaig ensenyar un article i Guardiola va veure clar que el que s'hi descrivia era el que ell patia.

De Finlàndia al Vallès

Per a molts, aquelles problemes físics de Guardiola van ser dels primers casos coneguts en què es va parlar dels isquiotibials. Cugat va convèncer els metges del Barça perquè deixessin que l'operés a Finlàndia un especialista anomenat Sakari Orava, i poques setmanes després Guardiola ja era a la Mola fent feina de musculació. El tractament va ser un èxit.

Des de la dècada dels anys 90 es va convertir en un costum que els jugadors que passaven per la sala d'operacions amb Cugat acabessin tacant el cercle amb l'Emili Ricart. I la Mola, a tot just a mitja hora amb cotxe de Barcelona, esdevenia l'escenari ideal per treballar amb calma. Fins i tot jugadors estrangers operats per Cugat, com l'angoleny Mantorras, han passat per les canals de Sant Llorenç de Munt.

Segons Cugat, la Mola és un lloc ideal, ja que a part d'estar ben comunicat, "té moltes canals. I és ideal per la feina dels físios amb la musculació. Hi ha canals suaus, normals, complicades i algunes de tan dures que fins i tot algun futbolista s'ha fotut de nassos baixant. Hi ha escenaris tan diferents que permet tot tipus de feina". Ho sap prou bé Luis Enrique, que va treballar-hi amb lesió i sense.

Un dels jugadors que més coneix la Mola és Xavi Hernández, qui té residència a Matadepera, just al costat de la seva Terrassa natal. Quan el vallesà va patir una lesió greu el 2006, va fer-se un fart de treballar, i fins i tot quan està de vacances sol pujar-hi per mantenir-se en forma. El 2006 la dinàmica de Xavi era treballar al gimnàs a les instal·lacions de l'Atlètic de Terrassa d'hoquei, també a Matadepera, i acte seguit pujar al cim de la Mola acompanyat del seu amic Gabri, que patia una lesió similar. Poc després, Samuel Eto'o faria els mateixos camins acompanyat de Ricart. Després vindria el torn de Piqué, Milito, Puyol i, últimament, Cesc, que hi va treballar aquest estiu mentre esperava fitxar pel Barça. Ben aviat, David Villa també pujarà una muntanya que s'ha convertit en el símbol de la lluita per recuperar-se dels atletes que mai no es rendeixen.

stats