ESPORTS

Els Mundials de patinatge arribaran el juliol del 2019 a Barcelona

Els organitzadors proposen crear una nova zona de patinatge al Fòrum

Barcelona es prepara per acollir l'estiu del 2019 la segona edició dels World Roller Games, Mundial de diferents disciplines de patinatge (un total d'11 esports) organitzades per la Federació Internacional de Patinatge (FIRS), que fa un any va decidir fer servir el nom Wolrd Skate per modernitzar-se.

Els organitzadors han garantit que el Mundial es podrà portar a terme (la primera edició, el 2017, no es va poder fer a Barcelona com s'havia previst i es va fer finalment a Nanquín, a la Xina) després d'aconseguir que el Consell Superior d'esports (CSD) el defineixi com a esdeveniment d'interès públic, fet que garanteix complir el pressupost i l'arribada de patrocinadors. "No té res a veure amb la Barcelona World Race de Vela, competició que no es podrà fer, perquè aquesta competició depenia en un 80% dels patrocinadors privats. En el nostre cas són tot just el 18%, els diners de patrocinadors", han dit els organitzadors. El pressupost de la competició voreja els 11,1 milions d'euros i menys del 50 procedeixen d'aportacions institucionals. El Consell General d’Esports del govern espanyol fa una aportació de 500.000 euros sobretot per a la construcció d'una pista de patinatge, la principal inversió pel que fa a infraestructures.

Els World Roller Games són uns Jocs Olímpics del patí, hi participaran 4.500 atletes de 117 països en 80 proves i se celebraran en diferents escenaris de Barcelona entre el 5 i el 14 de juliol del 2019. El Mundial serà organitzat per la Fundació Roller Games, creada especialment per aquesta cita amb el 50% de la participació de la Federació Catalana de Patinatge i el 50% de l'espanyola. Els organitzadors confien aplegar 4.500 esportistes.

La competició unirà un programa de competició amb disciplines clàssiques (amb esports de forta tradició a Catalunya com l'hoquei patinatge o patinatge artístic) i d'altres de més innovadores, com el  'freestyle' o l''skateboard', que serà per primera vegada olímpic en els Jocs de Tòquio 2020. De fet, les proves del Mundial seran les classificatòries per als Jocs Olímpics. També les localitats de Sant Cugat del Vallès i de Vilanova i la Geltrú s'han proposat com a seus de la competició d'hoquei patins.

L'organització aprofitarà "tant com es pugui" diferents escenaris de la muntanya olímpica de Montjuïc, des del Palau Sant Jordi fins a la carretera d'accés per a les proves de descens, amb un circuit del castell de Montjuïc al Poble-sec que podria ser una de les proves més destacades d'un Mundial ideat per primer cop pel català Ramon Basiana, president de la Federació Catalana de Patinatge. "L'Ajuntament està ajudant molt, hi ha molt interès a poder fer aquest Mundial que ajudarà a relacionar més Barcelona amb una imatge moderna i fresca", han dit els organitzadors en una trobada amb la premsa.

La pista de velocitat del canòdrom, descartada

Una de les propostes dels organitzadors és construir una pista de patinatge de velocitat que quedi com a llegat de cara al futur, instal·lació que es va plantejar aixecar al vell canòdrom, que va deixar de funcionar el 2006. Aquesta opció, però, ha quedat descartada i ara la proposta és fer-la al costat del Fòrum, a primera línia de mar. "Ben aviat es presentarà el projecte a l'Ajuntament, amb la idea de crear una zona per aquests esports a primera línia de mar", diuen els organitzadors. Si la idea no prosperés, es faria una pista provisional que només es faria servir durant la competició.

Els darrers mesos la proposta preferida per l'Ajuntament i els organitzadors era instal·lar aquesta pista de 200 metres de velocitat, infraestructura que ara no existeix, al solar on hi havia l’antic canòdrom, al barri del Congrés. Però la posició dels veïns del barri, que volen equipaments al servei del barri, ha estat clau per canviar de plans. Aquesta seria l'única instal·lació nova, perquè les altres es concentraran a l'Anella Olímpica. Una de les seus serà el Palau Blaugrana, si el Barça confirma l'acord i llavors encara no han començat les obres del futur nou Palau.

Més continguts de