Esports 20/07/2012

Nadal renuncia als Jocs Olímpics

Rafa Nadal no podrà revalidar la medalla d'or aconseguida a Pequín perquè ha renunciat a anar a Londres per una lesió al genoll. Ara el COE ha de dir qui serà el nou abanderat espanyol a la inauguració.

A. Solé / N. Arroyo
3 min
FA UNA SETMANA VA REBRE LA BANDERA Tot just el dissabte passat, 14 de juliol, Rafa Nadal va anar a la seu del COE per rebre de manera solemne la bandera que havia de portar el dia de la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Londres.

BARCELONA.Rafa Nadal no participarà en els Jocs Olímpics de Londres. Una de les estrelles de l'esport mundial, i que a més havia de portar la bandera de la delegació espanyola en la inauguració, ha pres la decisió de renunciar a competir perquè no es veia en condicions. La culpa és una tendinitis al tendó rotulià del genoll que arrossega des del 2005, i que li va reaparèixer després de quedar eliminat a Wimbledon.

"No puc ser egoista, haig de pensar en els meus companys i en el bé de l'esport espanyol, especialment del tenis espanyol, i deixar que jugui un company meu amb millor preparació per competir", afirma Nadal en el comunicat amb què va anunciar la decisió. "He fet el màxim fins a l'últim moment en la meva preparació, en els meus entrenaments, però no ha pogut ser".

I és que Nadal tot just la setmana passada va rebre la bandera espanyola del Comitè Olímpic, tot i que a principis de juliol ja va suspendre un partit benèfic contra Djokovic a la gespa del Bernabéu. De fet, quan va anul·lar l'acte ja va dir que era per aquesta lesió, i que confiava que amb 15 dies de repòs podria recuperar-se per anar a Londres, però no ha sigut així finalment.

"És la pitjor notícia d'ençà que sóc president de la Federació Espanyola de Tenis", deia ahir Jose Luis Escañuela.

La 'norma Nadal'

La notícia de la renúncia de Nadal als Jocs -haurien sigut els seus tercers, després d'Atenes i Pequín, on va guanyar l'or- ha agafat el Comitè Olímpic Espanyol a contrapeu. A vuit dies per la cerimònia d'inauguració de Londres 2012 -el divendres 27 de juliol- s'ha quedat sense abanderat. La Comissió Permanent del COE es reunirà avui de manera extraordinària per decidir el substitut de Nadal. El COE, però, no tindrà una tasca fàcil ja que al març va decidir canviar la norma amb les condicions per ser abanderat per fer un vestit a mida a Rafa Nadal. Fins aquest any, l'abanderat espanyol havia de ser l'esportista de la delegació espanyola amb millor palmarès olímpic -amb l'excepció del 1992 amb el príncep Felip-, però el nou text diu: "L'esportista participant, amb millor palmarès, present als Jocs el dia de la inauguració, que hagi obtingut la seva classificació i que no hagi estat ja abanderat en uns Jocs anteriors".

Qui portarà la bandera?

El piragüista gallec David Cal, amb un or i tres plates, és qui millor palmarès té, però ja va ser abanderat a Pequín el 2008 -Gervasi Deferr i Joan Llaneras hi havien renunciat perquè competien l'endemà-. Els següents a la llista eren els regatistes Iker Martínez i Xabi Fernández, amb un or i una plata, però el dia 27 no estava previst que estiguessin a Londres. Així, l'únic que complia totes les condicions era Rafa Nadal, amb un or a Pequín.

Sense el manacorí, el COE pot proposar-ho a un dels dos regatistes -tots dos a l'hora no poden- o bé a David Cal, però si vol complir estrictament amb la norma canviada, l'altre esportista amb una medalla d'or és el ciclista Samuel Sánchez, però tampoc estarà als Jocs -es va confirmar ahir- per la greu lesió que es va fer al Tour la setmana passada. Així, l'abanderat espanyol podria ser el piragüista català Saül Craviotto, que també va guanyar l'or a Pequín al costat del seu company, el gallec Carlos Pérez Rial.

stats