LLIGA DE CAMPIONS
Esports 21/02/2012

Nàpols, la ciutat que vol creure en els miracles pensant amb el cap

Toni Padilla
2 min
UN HEROI I UN SOMNI  L'uruguaià Cavani celebrant la classificació del Nàpols per a la Champions.

BARCELONAEl 30 de juliol del 2004 un jutge va decretar la defunció del Nàpols. L'històric equip italià feia fallida econòmica i deixava commocionats els seus milions d'aficionats. Poques setmanes després, l'empresari del món del cinema Aurelio de Laurentiis comprava en una subhasta pública la vella entitat per refundar la Società Sportiva Napoli a Tercera Divisió. "Vaig pagar 32 milions per un nom. No hi havia jugadors ni estructura, res. El vell Nàpols havia mort", recorda.

El club en què Maradona va regnar va viure del 2000 al 2005 un malson. El 2000 va baixar a Segona, on va estar-se fins a la fallida econòmica. Refundat el 2005, va jugar a Tercera i es va quedar sense l'ascens en perdre la final del play-off davant dels veïns de l'Avellino per 2 a 1. Una nova humiliació. Però set anys després, qui visita San Paolo és el Chelsea.

El Nàpols es va classificar la temporada passada per a la Lliga de Campions per primer cop des dels anys 80 i en la primera fase va superar el totpoderós Manchester City. Avui rep el Chelsea en un estadi de San Paolo ple de gom a gom. "Cal somiar. Podem fer-ho", deia ahir el tècnic, Walter Mazzarri. El Nàpols està viu en tres competicions (és semifinalista de Copa i sisè a la lliga, a cinc punts de la tercera posició) i viu dies dolços gràcies a l'estrafolari De Laurentiis, un home cridaner amic de les ulleres de sol grans i que admet que no sabia res de futbol quan va comprar el club, ja que vivia des de feia anys a Nova York. De Laurentiis, el fill del productor cinematogràfic que va produir joies del cinema neorealista italià, va decidir que per ser gran el Nàpols havia d'aprendre del passat i posar l'accent en una gestió econòmica moderna, exemplar. "Per a mi, fer quadrar els comptes ha estat el primer objectiu. Jo arribo del món del cinema, que és una feina complicadíssima. Un món amb una disciplina que m'ha ajudat molt. Jo no coneixia el món del futbol, però em vaig dir que si Platini diu que cal respectar el joc net financer, cal fer-ho. I així ho hem fet, tancant sempre els comptes amb beneficis".

Convertit en el club més sanejat d'Itàlia, el Nàpols ha evitat vendre les seves estrelles (el golejador Cavani, Lavezzi i Hamsik) i ha reforçat l'equip per afrontar el repte de les tres competicions. Amb un estil de joc anàrquic que assegura gols a les dues porteries, el Nàpols ha aconseguit que els seus aficionats visquin els dies més contents des que hi jugava Maradona. "Quan el San Paolo està entregat, és el millor estadi d'Europa", deia ahir Lavezzi sobre el camp en què el Chelsea defensarà l'orgull d'un futbol anglès que ha vist com l'Arsenal era golejat a Milà i com els dos equips de Manchester ja han estat eliminats. Un d'ells, a San Paolo, l'estadi on es resa però on la clau és la feina ben feta.

stats