LONDRES 2012
Esports 18/07/2012

Negligències olímpiques a nou dies de l'inici dels Jocs

A deu dies dels Jocs, Londres és un caos. L'alcalde va admetre ahir problemes amb el transport mentre l'empresa encarregada de la seguretat explicava al Parlament perquè no té prou efectius.

Carme Riera Sanfeliu
3 min
Negligències olímpiques a nou dies de l'inici dels Jocs

BARCELONA.Falta poc més d'una setmana per a l'inici dels Jocs Olímpics de Londres i l'organització de l'esperada cita fa, literalment, aigües. El país viu un dels seus trimestres més humits, però tot i que les precipitacions superen els rècords des que es registren, l'any 1910, tot apunta que la pluja serà el menys important dels maldecaps per a les autoritats.

Fiasco en la vigilànciaL'empresa de seguretat més important, incapaç de protegir

Les mancances en la seguretat de les Olimpíades van arribar ahir al Parlament. Nick Buckles, el director de G4S, la principal empresa de seguretat a escala mundial, encarregada de supervisar els Jocs, va haver d'explicar davant d'una comissió d'Interior per què va ser incapaç de complir els compromisos de seguretat, basats en un contracte de 362 milions d'euros amb el govern britànic. El fiasco de l'empresa va obligar la setmana passada a mobilitzar d'urgència 3.500 militars i policies, després que G4S anunciés, a dues setmanes dels Jocs, que només tindria 7.000 dels 10.400 treballadors que havia promès.

Després d'admetre que la seva incompetència havia suposat una "humiliació" per al Regne Unit, Buckles va remarcar que esperava cobrar la gestió dels dos últims anys, uns 72 milions d'euros. Els membres del Parlament van recordar que el problema haurà de ser compensat per soldats acabats d'arribar de l'Afganistan, sense descans.

Personal deficientMà d'obra barata i sense experiència per vigilar els Jocs

Una de les principals crítiques que ha rebut G4S és haver contractat mà d'obra barata i inexperta per reduir despeses. El personal bàsic de seguretat cobrarà uns 11 euros a l'hora, segons el diari britànic Daily Mail. El rotatiu explica que dotzenes de candidats van ser expulsats del programa d'entrenament quan les autoritats van descobri que no tenien papers per treballar o bé que tenien antecedents penals.

El diari cita un sergent de policia encarregat d'entrenar els treballadors, que va deixar la feina al cap d'una setmana perquè "l'empresa està més interessada en els diners que en la seguretat".

Caos en el transportL'alcalde de Londres admet que "hi haurà problemes"

Aquesta setmana els atletes han començat a arribar a Londres i alguns s'han emportat molt mala imatge de la capital. És el cas de l'atleta nord-americà Kerron Clement, doble campió mundial de 400 metres tanques, que ahir va tuitejar que ell i el seu equip havien passat quatre hores en un autobús per anar de l'aeroport de Heathrow a la Vila Olímpica, un trajecte que hauria de durar uns 45 minuts: el conductor es va perdre, segons va explicar Clement.

L'alcalde de Londres, Boris Johnson, va admetre ahir que hi hauria "problemes amb el transport". Les autoritats han habilitat una línia especial a la carretera que uneix l'aeroport de Heathrow amb el centre, la M-4, per facilitar l'arribada de les delegacions olímpiques. Operativa des de diumenge, ahir ja va causar llargues cues de cotxes. El centenar de milers de persones que visitaran Londres aquests dies continuaran posant a prova la capacitat del sistema de carreteres i de transport públic de la zona.

Pluges garantidesS'han pres mesures per no patinar també en la previsió

Les previsions diuen que les pluges es mantindran i les autoritats ho han tingut en compte: han creat un sistema de filtració a les pistes eqüestres, una tela teixida per un sastre per mantenir seca la pista de BMX i cinc rutes alternatives per a les regates. Un equip de meteoròlegs treballaran 24 hores al dia per intentar que l'organització dels Jocs no acabi patinant també en l'àrea en què més experiència tenen.

stats