Esports 19/07/2012

Madrid atia el debat sobre la Pilota d'Or sis mesos abans

N.a.
2 min

Lionel Messi és el millor jugador del 2011. Això és l'únic que és segur. Si l'argentí ho tornarà a ser el 2012 no depèn del seu rendiment ni tampoc dels debats que en les últimes setmanes s'han iniciat atiats des d'un sector de la premsa esportiva de Madrid per resoldre qui s'endurà un dels premis més prestigiosos del món del futbol: la Pilota d'Or. "Encara queda lluny", es va limitar a dir ahir l'argentí en roda de premsa, que va dir que tant el podia guanyar algun dels seus companys al Barça -Xavi o Iniesta-, com algun dels seus rivals al Madrid -Casillas o Cristiano-, com, esclar, ell mateix.

"Encara no és ni l'agost, la Lliga no ha començat i ja es parla de qui ha de guanyar un trofeu que es dóna al gener. És absurd", comenta Paco Aguilar, periodista de Mundo Deportivo que forma part del grup de redactors que voten en nom de la revista France Football . "No només no se saben els noms dels 23 futbolistes que opten al premi -explica-, sinó que ni tan sols s'ha fet públic qui formarà la comissió de futbol de la FIFA i la comissió tècnica i de desenvolupament, que elaboren la llista. No s'ha decidit si la gala es farà a París o Zuric i no tenim ni data per a l'acte. France Football té nou director i potser s'ha de canviar alguna cosa sobre el mètode de votació. És obvi que tant la revista com la FIFA estan encantats amb l'expectació que es genera des de tants mesos abans, però és realment ridícul parlar-ne tant a l'estiu". Aguilar, però, entén que els mitjans de comunicació dediquin part del seu temps a encendre aquest debat, sobretot a Madrid, des d'on s'ha canviat el candidat en funció dels interessos. "Ronaldo marca un dia dos gols amb Portugal a l'Eurocopa i l'endemà obren amb un titular que diu que Cristiano és d'or. Però resulta que cau eliminat a les semifinals, i amb una actuació més aviat dolenta, i llavors s'aposta per la candidatura d'Iker Casillas", apunta.

Un sistema de votació complex

Des que el guardó -que des de l'any 1956 i fins al 2009 entregava en solitari la revista francesa - va fusionar-se amb el FIFA World Player el 2010, el valor del trofeu ha anat guanyant pes, alhora que s'anava fent més complexa la lògica de votació. Els vots dels periodistes de la revista, als quals s'atribueixen criteris més rigorosos per escollir el seu preferit, no superen el terç del total. La resta de vots els donen els tècnics i capitans de totes les seleccions del món. Totes. "Això és el que fa favorit Messi, per la seva globalitat", comenta Aguilar.

'La roja' i el premi de Mònaco

L'èxit de la selecció espanyola a l'Eurocopa és el principal argument per descartar les opcions de Messi a endur-se el guardó aquest any, però Aguilar no ho té tan clar: "L'èxit de la roja és molt coral. No hi ha una opinió unificada. Als seleccionadors els agrada més Xavi, però els capitans prefereixen Iniesta, per exemple. L'un per l'altre, perden vots".

La Pilota d'Or FIFA es donarà al gener. Abans, a Mònaco i coincidint amb la celebració de la Supercopa d'Europa, la UEFA entregarà el guardó al millor jugador europeu. Aquest premi, però, s'ignora.

stats