TENIS
Esports 09/06/2013

Només Ferrer separa Nadal de ser únic

El balear pot ser avui el primer a endur-se vuit títols d'un mateix Grand Slam

Oriol March
3 min
FINAL A PARÍS 
 Rafa Nadal i David Ferrer lluitaran avui pel títol.

BarcelonaNADAL O FERRER? TU DE QUI ETS? Entra-hi i participa

Quan Rafa Nadal trepitgi avui (15 hores, Telecinco i Canal+ 1) la terra batuda de la pista Philippe Chatrier ho farà amb només un objectiu entre cella i cella: convertir-se en el primer jugador de la història que aconsegueix vuit títols d'un mateix Grand Slam. El de Manacor ja sap què és endur-se set vegades la victòria de Roland Garros -només registra una derrota a París en nou participacions, una dada extraterrestre- i, si aconsegueix la vuitena, es convertirà en un tenista únic, llegendari. A l'espera del que passi avui en el partit que l'enfrontarà amb David Ferrer a partir de les tres de la tarda, Nadal està empatat amb Roger Federer i Pete Sampras, tots dos amb set triomfs a la gespa de Wimbledon. Ferrer és l'últim escull que el separa de convertir-se, si és que encara no ho és, en un jugador immortal.

El de Xàbia té, doncs, una missió majúscula en la primera final de Grand Slam de la seva carrera. Hi arriba més fresc que Nadal, que divendres es va batre durant més de cinc hores amb el número u del món, Novak Djokovic, per aconseguir el passaport cap a la final. Ferrer només va necessitar tres sets per desfer-se de l'ídol local Jo-Wilfried Tsonga amb una eficàcia pràcticament robòtica. "Jugar aquesta final és el més important de la meva vida", va sentenciar el tenista valencià només acabar el partit. "El David ha jugat perfecte i per guanyar-lo he de ser perfecte", va advertir Nadal sobre el seu rival a l'última ronda. De moment, els precedents li somriuen: ha estat capaç de vèncer el seu rival l9 de les 23 vegades que s'han enfrontat i no perd en terra batuda des del 2004.

La bèstia negra de Ferrer

Cada cop que el valencià -en el millor moment de la seva carrera als 31 anys- ha tingut l'oportunitat de treure el cap, Nadal ha estat l'encarregat d'impedir-ho. El de Manacor l'ha frustrat cada vegada que s'han trobat a la final del Godó -5 finals amb victòria per al balear- i, a les semifinals de Roland Garros de l'any passat, Ferrer tan sols va ser capaç de guanyar cinc jocs. Què pot jugar a favor del tenista de Xàbia? Un ritme elevat de joc -pocs tenistes tenen el seu joc de peus i la seva capacitat per al contraatac- i el cansament de Nadal, que divendres va patir un suplici contra Djokovic i que encara no ha oblidat del tot la lesió al genoll. Una lesió que el va fer estar més de mig any fora de les pistes i que mai amainarà del tot.

I, a l'altra banda de la pista, què pot jugar a favor del tenista de Manacor? La fam que li ha provocat la seva llarga absència i la necessitat de demostrar-se a si mateix que és capaç de tornar a aixecar un Grand Slam després de mesos de patiment, llàgrimes i desesperació.

S'espera, doncs, un partit elèctric, amb alternatives i que es decidirà -com totes les finals- per detalls imperceptibles. Ferrer sap com dur Nadal al límit, però si vol evitar que es converteixi en un tenista únic haurà de fer el que mai ha estat capaç: doblegar-lo en una final. Una missió només a l'abast dels escollits i que, a Roland Garros, sempre ha estat impossible.

NADAL O FERRER? TU DE QUI ETS? Entra-hi i participa

stats