20/03/2013

Obligats a cantar l'himne per jugar amb la selecció

3 min
Karim Benzema, a l'esquerra, durant l'entrenament d'ahir de la selecció francesa de futbol.

BarcelonaNovi Pazar és una ciutat al sud de Sèrbia on el 70% de la població és musulmana. Dins d'un país majoritàriament cristià ortodox, Novi Pazar és la ciutat de referència de la comunitat bosníaca de Sèrbia, una comunitat que suposa el 2% de la població total de l'estat serbi. Aquí va néixer el jugador Adem Ljajic, un dels millors futbolistes de l'est d'Europa ara mateix. Però Ljajic no juga amb la seva selecció, ja que el seleccionador, Sinisa Mihajlovic, no el convoca. "Les portes de la selecció les té ben obertes. Ara, per tornar, haurà d'acceptar cantar l'himne". Si Mihajlovic no convoca Ljajic és per aquesta raó: Ljajic no canta l'himne serbi abans dels partits.

Quan Sinisa Mihajlovic va ser escollit nou seleccionador serbi, va decidir imposar un codi de conducta als jugadors, que l'havien de firmar. Un dels punts indicava que calia cantar l'himne Boze Pravde [Déu de la justícia], un himne escrit el 1872 i recuperat el 2006. Ljajic va signar el document però durant el primer partit va preferir no cantar l'himne. Mihajlovic va atacar-lo després del partit preguntant-li les seves raons i Ljajic va recordar que el text parla del Déu cristià i ell és musulmà. I el seleccionador va decidir no convocar-lo més. "Cal estimar el teu país i els seus símbols", va afirmar Mihajlovic, un home marcat per la història i la polèmica, ja que va néixer prop de la frontera entre Croàcia i Sèrbia i va perdre familiars durant la Guerra dels Balcans. Mihajlovic, malgrat que té tiets croats, va ser amic de Zeljko Raznatovic, el criminal de guerra serbi conegut com a Arkan. Convertit en un heroi dels nacionalistes serbis, ara ha portat el seu estil agressiu a la selecció. I Ljajic, que està jugant a un nivell molt alt al Fiorentina, no juga a la selecció.

Benzema, acusat

Durant els últims anys el futbol ha vist com ressorgeixen les polèmiques sobre si els jugadors han de cantar els himnes abans dels partits. Aquesta setmana, per exemple, la polèmica ha tornat a França, ja que el partit d'ultradreta francès Front Nacional (FN) ha demanat que el davanter Karim Benzema sigui exclòs de la selecció nacional perquè refusa cantar La marsellesa . El davanter ha reconegut que mai ha cantat l'himne però ha assegurat que això no afecta el seu compromís, i va recordar per exemple que Zinedine Zidane tampoc el cantava abans dels partits del Mundial del 1998. Nascut fa 25 anys a Lió en una família d'origen algerià, Benzema és un dels nombrosos jugadors fills d'immigrants que no canten l'himne francès. "Cal descartar definitivament els jugadors que tinguin una motivació i patriotisme pusil·lànimes", afirmava el comunicat del FN. El 2012, l'antic seleccionador Laurent Blanc va arribar a demanar als jugadors que cantessin l'himne. Molts no li van fer cas.

A Israel els partits nacionalistes van criticar els jugadors de confessió musulmana que juguen amb la selecció, com Abbas Suan, ja que no canten l'himne Hatikvah perquè només parla dels jueus. "Sóc ciutadà d'Israel i musulmà. Israelià i palestí", ha comentat el jugador, ja retirat. A Itàlia, alguns partits d'extrema dreta van criticar el jugador Camoranesi -nascut a l'Argentina i campió del món el 2006 amb Itàlia- perquè no cantava l'himne, unes acusacions que també van patir jugadors gal·lesos i escocesos com Ryan Giggs quan van jugar amb la selecció del Regne Unit als Jocs Olímpics de Londres però no van voler cantar el God save the Queen .

stats