POLÍTICA I ESPORT
Esports 13/06/2012

El PP rebutja ara prohibir les xiulades a l'himne espanyol

Una iniciativa impulsada pel PP que els mateixos populars acaben tombant. Això és el que va passar amb la proposta de les Corts Valencianes per aturar les escridassades als símbols espanyols.

Joan Rusiñol
2 min
El portaveu d'ERC-Reagrupament al Congrés, Alfred Bosch, durant la seva intervenció ahir al ple, sota la mirada del polític del PP Santiago Cervera.

MADRID.¿Es pot debatre una proposta de l'any 2006 que fins i tot el partit promotor rebutja? Doncs sí. Ahir el Congrés dels Diputats va dedicar una hora i mitja a discutir sobre la prohibició a suposats ultratges als símbols espanyols als estadis esportius, a instàncies de les Corts Valencianes. El PP va intentar, fins a l'últim minut, que el representant del Parlament autonòmic -membre d'aquest partit- retirés la proposició de llei abans que comencés el ple a la cambra baixa. No ho va fer i els populars es van veure abocats a votar-hi en contra.

La iniciativa té l'origen en un llunyà partit al Camp Nou entre el Barça i l'Osasuna la tardor del 2005. Segons va explicar ahir el diputat d'Alacant David Serra, l'encarregat de defensar la mesura a Madrid, en aquella ocasió es van poder veure pancartes en defensa dels Països Catalans, un concepte que ell considera "inexistent i inconstitucional". Era el moment en què l'Estatut de Catalunya marcava el debat polític, amb el tripartit d'esquerres a la Generalitat i el PSOE governant a la Moncloa. En aquest context, els populars van considerar que allò era "una agressió a la Comunitat Valenciana" i van començar a legislar. Ara, sis anys després, les coses han canviat molt, la dreta governa a l'estat espanyol i la proposició incomoda el PP estatal, segons va admetre obertament el portaveu del grup parlamentari, Alfonso Alonso.

Aspectes ja modificats

Serra no va voler cedir a les pressions del seu partit i va defensar la iniciativa, amb l'argument que hauria de ser el ple de les Corts Valencianes qui prengués la decisió de retirar el text. No obstant, l'any 2009 la mateixa proposta va estar a l'ordre del dia del Congrés i va decaure al·legant que el PP valencià no havia nomenat la delegació. Per tant, el gest d'ahir va ser un desafiament en tota regla. Vista aquesta actitud, la representant del grup popular, l'exjudoca Míriam Blasco, va recordar al seu company de partit que molts dels articles que pretenia regular per evitar xiulades a l'himne espanyol, com les que es van viure a l'última final de la Copa del Rei, ja han estat modificats. Això, segons Blasco, "desvirtua considerablement" la mesura. Va comprometre's a recollir-ne "l'esperit" en la nova llei de l'esport però va deixar clar que no permetrien que la iniciativa valenciana tirés endavant. Comprovant la seva soledat, Serra va accedir, després del debat, que no es votés. El president de la cambra, Jesús Posada, però, li va recordar que ja era tard. Tota l'oposició en bloc va carregar amb duresa contra la voluntat prohibicionista del text i pel fet que arribés ara al Congrés, en plena turbulència econòmica i alimentat només per Esperanza Aguirre. "Beneït el futbol per rescatar lleis mortes i perquè no parlem del rescat bancari", va resumir el diputat del PSOE Manuel Pezzi.

stats