FIFA

Palestina decideix finalment no demanar a la FIFA una votació per tal de sancionar Israel per racisme

Les negociacions han acabat amb la federació palestina retirant la seva proposta

La Federació palestina ha decidit retirar finalment la seva proposta per sotmetre a votació en el congrés de la FIFA una suspensió de l'Associació de Futbol Israelià (AFI) per racisme, impediments al futbol palestí i acollir en la seva lliga a cinc equips de les colònies en territori ocupat.

El president de l'AFI, Ofer Eini, ha passat bona part del dia i la nit dedijous a Zuric en una marató d'entrevistes per intentar evitar el que cada vegada sembla més inevitable: que la qüestió se sotmeti a votació davant les 209 delegacions representades. Finalment, els palestins han retirat aquesta proposta. Un grup d'activistes palestins ha entrat a la seu de la FIFA protestant per la situació actual.

El president de la Federació palestina, Jibril Rayoub, ha afirmat que "espero el dia en que els palestins puguin gaudir de tots els beneficis del futbol. Cal ser optimista. Agraeixo aquells que m'han convençut per abandonar la proposta, confio en vosaltres. M'ha impressionat parlar amb Angela Merkel".

Dijous, el president de la FIFA, Joseph Blatter (que es juga en aquest congrés la reelecció i fa front des de fa dos dies a un dels majors escàndols de corrupció de l'organització), es va reunir amb Eini i amb el president de l'Associació de Futbol Palestina (AFP), Jibril Rayoub.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va trucar a Blatter i li va dir que "la suspensió d'Israel suposarà la destrucció total de la FIFA", va informar el diari 'Yedioth Aharonot'. "Estem preparant-nos perquè hi hagi un vot, encara que això sigui un mal desenvolupament", va dir una font del Ministeri d'Exteriors israelià al mitjà digital 'Ynet', que va afegir que s'està fent "tot el possible per evitar que es voti".

Israel ha ofert permisos especials per als jugadors i entrenadors palestins per creuar amb facilitat els llocs militars de control, permetre la construcció d'estadis a Cisjordània i no cobrar aranzels als equipaments de futbol que entren des de territori israelià. Però Palestina ha deixat clar que només hi ha una forma d'evitar el vot: que Israel prohibeixi jugar a la seva lliga els cinc equips de les colònies en territori palestí i que presenti "solucions serioses" per als altres dos problemes: el racisme en els seus camps i els obstacles al moviment de jugadors.

Rayoub ha demanat que es traslladi al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, la decisió sobre si els equips dels assentaments han de poder jugar a Israel. La comunitat internacional reconeix aquests territoris com a palestins i rebutja la seva ocupació per Israel. Els mitjans israelians asseguren que els palestins necessiten aconseguir un 75% dels vots per tirar endavant la seva proposta, però l'advocat de l'AFP, Gonzalo Boye, va assegurar a Efe que per aconseguir la suspensió es necessita només una majoria simple dels vots.

 

Més continguts de