02/10/2012

Partit contaminat

2 min
Tito Vilanova, l'entrenador del Barça, durant la sessió preparatòria d'ahir a l'estadi Da Luz.

Andoni Zubizarreta i Tito Vilanova diuen que el partit més important de la setmana és el d'aquesta nit contra el Benfica i potser més d'un soci del Barça, quan ho ha sentit, s'ha posat les mans al cap pensant que cap partit pot ser més cabdal que el es juga contra el Reial Madrid. L'argument principal de l'entrenador del Barça per defensar que el partit d'aquesta nit és més valuós que el de diumenge està basat en un tòpic indestructible que ha servit per construir el millor Barça de la història: el partit més important és el següent.

D'acord, en aquest cas acceptat (si el Barça jugués contra la Rapitenca l'afirmació seria més discutible). Si intentem analitzar els dos enfrontaments i els contextos en què es jugaran amb una mica de fredor i basant-nos en criteris racionals ens adonarem que, efectivament, els tres punts d'avui a Da Luz són més valuosos que els de diumenge contra el Madrid.

El marge d'error a la lliga espanyola és molt superior al que té el Barça a Europa, primer perquè encara s'han de disputar un munt de jornades i segon perquè el Barça té vuit punts més que el Reial Madrid. La lligueta de la Champions és una competició en ella mateixa, curta, perillosa, en què qualsevol errada es pot pagar molt cara.

El Barça omnipotent dels últims anys va patir en aquesta primera fase de la Copa d'Europa jugant contra equips similars als d'aquesta temporada. Per tant, si els barcelonistes haguessin de contestar amb el cap a la pregunta de quan prefereixen perdre punts, aquesta nit o diumenge, en principi haurien de respondre que diumenge.

Ara bé, en això del futbol els sentiments, les emocions, la passió són elements fonamentals i a vegades prioritaris. És molt difícil demanar a un barcelonista que es basi només en la raó per valorar els partits d'aquesta setmana. El cop moral que suposaria per al Madrid perdre al Camp Nou és molt llaminer. Veure la classificació i comprovar que després de només set jornades el Barça té onze punts més que el Madrid és un petit somni humit per a molts culers. Guanyar el Madrid de Mou és encara més satisfactori que superar un Madrid normal i corrent. Fins i tot penso que el context polític actual fa encara més atractiu el partit de diumenge.

Tenint en compte tots aquests elements, què farà Tito Vilanova amb Iniesta i Puyol? ¿Els farà jugar una estona perquè agafin rodatge de cara al partit contra el Madrid? ¿Els reservarà del tot per diumenge? ¿Si estan punt per jugar per noranta minuts els farà jugar sense tenir en compte el pròxim repte?

El clàssic ho contamina tot. Segur que aquesta nit sigui quin sigui l'onze del Barça el relacionarem amb el partit contra el Madrid, el partit, això segur, més excitant de la setmana.

stats