BÀSQUET
Esports 12/02/2018

El Joventut no pot garantir acabar la temporada

La directiva ajorna qualsevol decisió fins a la reunió de l'Ajuntament d'aquest dimarts

Toni Padilla
3 min
Lluís Riera, Carles Duran i Pau del Tio a l’Olímpic.

BadalonaEl consell d’administració del Joventut de Badalona es planteja dimitir en un moviment que podria comportar l’inici de la liquidació del club badaloní. Just quan es compleixen 10 anys de la darrera Copa del Rei del club verd-i-negre, fundat el 1930, l’entitat presidida per Juanan Morales va alertar que per manca de diners, potser no pot ni organitzar el proper desplaçament de lliga, aquest cap de setmana a la pista del Betis, fet que podria significar no poder acabar la temporada per manca de diners. Si durant bona part del dia va semblar que la directiva podia dimitir aquest mateix dilluns, al final la decisió es va posposar fins la tarda de dimarts per donar temps a veure com acaba una reunió on es pot decidir part del futur del camp, amb presència dels representants de l’Ajuntament.

La Penya es queixa ja que l’Ajuntament no estaria complint els acords que havien de garantir el futur d’una de les entitats més històriques de l’esport català. A finals del 2017 es va signar aquest acord amb el consistori que li havia de permetre a la Penya ingressar 3,2 milions fins al 2021 en concepte de patrocini. L’alcaldessa, Dolors Sabater, va qualificar llavors l’acord com una “gran aliança” que canviava la manera de relacionar “la ciutat amb el club”, ja que llavors la Penya devia més d’1,5 milions al consistori derivats de l’impagament de l’impost sobre els béns immobles del Palau Olímpic, una quantitat que no es podia condonar. A més, l’entitat badalonina lluitava per pagar els deutes amb Hisenda, Bankia o Mercadona. La primera pedra per reconstruir el projecte va arribar el febrer del 2017, quan es va fer oficial la venda dels terrenys del Pomar a Mercadona, uns ingressos de prop 3 milions que van suposar una primera ajuda a les malmeses finances. Part d’aquests diners van anar destinats a pagar els gairebé 4 milions que el club devia a Hisenda, i que havien provocat la tardor del 2015 l’embargament dels comptes. Després va arribar un acord amb l’Agència Tributària per refinançar el deute de 3,2 milions que mantenia la Penya i finalment, l’acord amb el consistori, que va canviar amb el canvi de presidència al club, amb Juanan Morales arribant per Jordi Villacampa.

Però segons fonts del club, ara no arriben els diners de l’acord amb l’ajuntament i la Penya necessita de forma urgent un milió d’euros per evitar sol·licitar la liquidació. Els sous d’aquest febrer de fet, encara no s’han cobrat. En cas de dimissió dimarts, caldria convocar junta d’accionistes amb un únic punt del dia que plantejaria la liquidació del club. La noticia arriba just en el pitjor moment esportiu, amb l’equip cuer quan mai ha baixat a segona.

La Fundació, al centre del cas

A la reunió de la junta, que va acabar a dos quarts d’onze de la nit, es va decidir posposar tota decisió fins dimarts en saber-se que s’havia convocat una reunió d’urgència a la 1 del migdia de la Fundació Badalona Capital Europea del Bàsquet. Si d’aquesta reunió en surt una solució, el club seguiria treballant. En cas contrari, la directiva podria convocar la junta general d’accionistes on es proposaria liquidar. La Fundació Badalona Capital Europea del Bàsquet va ser creada el 2002 amb els diners que l’Ajuntament rep de la gestió del centre comercial Màgic, situat just davant del Pavelló Olímpic, a canvi d’explotar terrenys públics. El projecte Magic va ser la gran inversió del club ara fa dècades, però va acabar suposant una operació que va provocar deutes, enlloc de guanys. Si hi ha acord a aquesta reunió, es podrien desbloquejar diners per a la Penya.

La reunió d’aquest dimarts d'una fundació on participen tots els grups municipals arriba precisament quan l’actual govern municipal estudia la possibilitat de dissoldre aquesta fundació després de saber aquesta setmana que va existir una investigació per presumpta prevaricació contra l’exalcalde de Badalona Xavier García Albiol (PP) per ajudes a la Penya a través de la Fundació.

L’actual alcaldessa, Dolors Sabater, va declara: “Lamento molt la difícil situació actual, i el mal que ha fet la nefasta i opaca gestió de governs anteriors. Estic en contacte directe; ells saben que compten amb nosaltres”. Sabater ha defensat la vigència d’un contracte “de patrocini de 5 milions d’euros a 4 anys completament legal, transparent, vigent, dotat pressupostàriament i signat, contracte que garanteix la viabilitat futura”. L'alcaldessa, però, ha admès que el consistori estudia amb cura qualsevol pas a fer, ja que “les administracions públiques estem subjectes a una sèrie de lleis i directives que regulen de manera estricta la gestió dels diners públics i que en el cas de clubs esportius professionals és restrictiva. És una qüestió complexa”, en què part del problema és que “l’informe de la fiscalia diu que durant l’anterior mandat 2011-2015 es va seguir gestionant la Fundació com si fos privada i no del sector públic, cosa que ara complica enormement la gestió. És el llast del passat que enterboleix i dificulta el present”, ha afegit.

stats