BARÇA

Piqué paga el preu per tenir veu pròpia

Lopetegui separa el tema polític de l’esportiu i el convoca amb Espanya

Valent i desacomplexat, Gerard Piqué ha sigut un dels pocs futbolistes professionals que s’ha posicionat a favor del dret a decidir de Catalunya. Tot i que el central mai ha dit que sigui independentista, el simple fet d’estar d’acord a donar veu als ciutadans catalans l’havia convertit, a ulls de determinats sectors d’Espanya, en una espècie d’enemic. Per això ja fa anys que s’ha obert el debat sobre si el futbolista mereix seguir jugant amb Espanya, i una bona part dels aficionats que hi estan en contra feien evident el rebuig xiulant-lo als partits de la selecció. Xiulets i esbroncades que, molt probablement, es reproduiran en el següent partit de la Roja contra Albània, del 6 d’octubre.

L’últim capítol d’aquesta polèmica que sembla que no s’acabarà mai va arribar dijous, a través de Twitter, amb un missatge en què Gerard Piqué donava el seu suport al referèndum i feia una crida als catalans perquè hi participessin. “Des d’avui fins diumenge, expressem-nos pacíficament. No els donem cap excusa. És el que volen. I cantem ben alt i ben fort. #Votarem”. Text que, tot i que no es posicionava a favor del sí o del no, es va interpretar a Espanya com un míssil a favor de l’independentisme i va reobrir el debat sobre si el central ha de jugar amb la selecció. En poques hores l’etiqueta #PiquéFueraDeLaSelección es va convertir en la més utilitzada a l’estat espanyol.

Però Julen Lopetegui, el seleccionador, no va fer cas d’aquest clam popular contra el jugador blaugrana. El tècnic va fer pública la convocatòria per als partits de l’octubre contra Albània (en territori espanyol) i Israel (a domicili) i, com és habitual, el nom de Piqué era a la llista. “És un jugador que ho dona tot quan ve amb nosaltres. És un exemple. És compromès i estem encantats amb ell. No entro a valorar cap cosa més”, deia el seleccionador, justificant la decisió de convocar-lo enmig d’un tsunami de preguntes sobre el futbolista, i si podia arribar a ser contraproduent per a l’equip tenint en compte l’entorn hostil que es crea als camps de futbol.

Serè, Lopetegui posava calma: “El que vull és centrar la conferència en l’aspecte més important, l’esportiu, i aconseguir la classificació al Mundial. És cert que hi ha hagut manifestacions d’esportistes però jo jutjo els jugadors pel seu compromís, el comportament i l’actitud que tenen amb la selecció nacional. És on poso el focus i no tinc cap dubte respecte al Gerard”.

El seleccionador intentava donar el tema per tancat, procurant posar l’accent en les qüestions futbolístiques i deixar l’aspecte polític al marge. Però no li va ser gens fàcil, entre altres coses perquè Sergio Ramos, capità de la selecció, s’havia pronunciat unes hores abans sobre el missatge de Gerard Piqué: “No és la millor manera perquè deixin de xiular-te”. Després, però, el jugador del Reial Madrid reconeixia que “cadascú és lliure d’expressar la seva opinió”.

El silenci dels futbolistes

No és habitual que els futbolistes professionals diguin la seva en temes polítics, i menys si fan referència a temes catalans. Piqué forma part d’aquesta minoria. És un jugador atent al dia a dia i amb ganes de dir-hi la seva, amb comentaris que no deixen indiferent. Per això és l’ase dels cops cada vegada que es posiciona, tant si és en temes de política com si fa referència a la rivalitat del Barça i el Madrid.

“El tuit de Gerard Piqué és valent perquè tots sabem que porta conseqüències”, comentava Oleguer Presas al Tot Costa de Catalunya Ràdio. L’exdefensa del Barça, independentista declarat, també va tenir uns quants conflictes en la seva etapa al conjunt blaugrana. Paral·lelament, l’expresident Joan Laporta, també partidari de la independència, considerava que el missatge de Piqué era “normal” i que estava emmarcat en “l’entusiasme col·lectiu que es viu a Catalunya”.

Un altre dels noms mediàtics de l’esport que es posicionen a favor del dret a decidir és Pep Guardiola, actual entrenador del Manchester City i que també formava part, de forma simbòlica, de la llista de Junts pel Sí a les últimes eleccions al Parlament. “¿Un cap de setmana perfecte? Que es pugui votar”, deia el de Santpedor, fent una crida a la participació “pacífica” dels ciutadans. “Com ha dit Piqué, esperem que la gent pugui votar i fer-ho amb tranquil·litat, i que tothom es pugui expressar. Això és tot. Tant de bo sigui una festa de la democràcia i de tothom”.