EUROCOPA
Esports 25/06/2012

10 penals importants tirats amb l'estil Panenka

Andrea Pirlo va sorprendre el porter anglès Joe Hart amb el seu penal estil Panenka als quarts de final de l'Eurocopa. El geni de Brescia se suma a la llarga llista de jugadors que ho han fet

Toni Padilla
3 min

BarcelonaPirlo ja ha tirat alguns penals amb aquest estil, com durant les eliminatòries per ser al Mundial contra Montenegro (vídeo), en què va marcar, o durant un Gamper Barça-Milan, en què Pinto li va aturar el xut (vídeo). El migcampista italià se suma a la llista de jugadors que han intentat marcar un penal amb aquest estil que ja deixat grans moments. Els recordem, i destaquem aquells penals efectuats durant partits en què hi havia en joc un premi important.

10. Graziano Pelle. Itàlia-Portugal sub-21, 2007. Partit de desempat. Itàlia i Portugal jugaven un 'play-off' per decidir quina selecció seria als Jocs Olímpics del 2008, i l'actual jugador del Parma va transformar el primer penal de la tanda així. Itàlia guanyaria (vídeo).

9. Younes Belhanda. Marroc-Camerun, final de la Copa LG, 2011. Marroc organitzava un torneig de seleccions i va perdre la final als penals amb el Camerun. El local Belhanda, però, va fer un preciós gol amb aquest estil (vídeo).

8.Sebastian Abreu. Fluminense-Botafogo, 2011. Partit de lliga. El 'Loco' Abreu potser és l'únic que ha tirat dos penals de Panenka durant el mateix partit. Va fallar el primer, però quan va xiular-se un segon penal el va tirar igual, tot i que en aquesta ocasió no el va centrar. I va marcar (vídeo).

7.Artem Milevsky. Suïssa-Ucraïna, Mundial 2006 El jove jugador del Dinamo va atrevir-se a tirar un penal de Panenka durant la tanda de llançaments dels vuitens de final del Mundial. Els ucraïnesos es van classificar per als quarts de final (vídeo).

6. Gonzalo Pineda. Argentina-Mèxic, Copa Confederacions 2005. Semifinals. Mèxic i Argentina es jugaven arribar a la final de la Copa Confederacions d'Alemanya i el mexicà, que ja havia tirat penals de Panenka a la lliga mexicana, no va fallar. Els mexicans, però, perdrien (vídeo).

5.Helder Postiga. Portugal-Anglaterra, Eurocopa 2004. Quarts de final. Anglaterra ja havia rebut un penal de Panenka en una Eurocopa, i als quarts de final. Va ser a Portugal, quan els amfitrions es van classificar durant uns penals recordats per les aturades de Ricardo i aquest penal de Helder Postiga que batre a James (vídeo).

4.Sebastian Abreu. Uruguai-Ghana, 2010. Quarts de final. El Loco és un dels jugadors que més cops ha tirat penals amb l'estil Panenka. Als quarts de final del darrer Mundial, Abreu va tirar així el penal amb el qual Uruguai es va classificar per a les seves primeres semifinals des del 1970 (vídeo).

3.Francesco Totti. Holanda-Itàlia, Eurocopa 2000. Quarts de final. El romà ha tirat molts penals de Panenka durant la seva carrera. A Itàlia, de fet, es coneix aquest estil com a "chucchiao" (cullera), i Totti és qui l'ha fet més famós. El 2000 es va atrevir a fer-lo durant els quarts de final de l'Eurocopa, quan Itàlia va eliminar els amfitrions holandesos (vídeo).

2. Zinedine Zidane, Itàlia-França, Mundial 2010. Final. Zizou va atrevir-se a tirar un penal de Panenka a la final del Mundial del 2006. La pilota va picar el travesser i va entrar, superant Buffon. França perdria la final precisament als penals, on ningú es va atrevir a tirar un penal així. Ni Pirlo (vídeo).

1. Antonin Panenka, Txecoslovàquia-Alemanya, 1976. Final. Panenka jugava amb el porter del seu club, el Bohemians, a marcar penals i es va inventar aquest estil. Però no el va fer durant un partit oficial fins a la final de l'Eurocopa del 1976, quan ell tirava el penal que decidia el títol. I valent, el va fer servir per batre Maier i inventar l'estil. El txec ha creat escola (vídeo).

stats