Esports 22/06/2012

El Portugal de CR7, a semis

PETR CECH, SUPERAT El porter txec del Chelsea, Petr Cech, no va poder fer res per evitar que la rematada de cap de Cristiano Ronaldo, que apareix eufòric al fons de la imatge, fos gol. Era el minut 79 i la República Txeca ja no va poder remuntar davant una Portugal que espera Espanya o França a les semifinals.

Va començar amagat, erràtic i impotent i va acabar sent l'heroi del seu país, marcant el gol que donava la victòria a Portugal davant la República Txeca a Varsòvia (0-1). Cristiano Ronaldo jugarà les semifinals de l'Eurocopa 2012 i ho farà reforçat moralment, sabent-se el líder d'un equip que va anar de menys a més i que va acabar abraçat a la seva força, al seu talent. Un potent remat de cap seu, apareixent des del segon pal com un cicló, va permetre a la selecció portuguesa eliminar la República Txeca en el primer partit dels quarts de final. Després de 78 minuts d'empat a zero, el madridista va fer l'únic gol d'un matx que, per ocasions i intensitat global, van merèixer guanyar els de Paulo Bento. Amb el seu triomf, els portuguesos es converteixen en el primer semifinalista de l'Eurocopa i ara esperen rival, que sortirà de l'eliminatòria que demà enfrontarà Espanya amb França.

Els txecs, de més a menys

Amb alegria, amb confiança, la República Txeca va començar el partit dominant la possessió, arraconant enrere una selecció portuguesa excessivament passiva, gairebé espantada. Els de Paulo Bento van optar per recollir-se enrere a l'espera d'alguna transició ràpida que els permetés trepitjar l'àrea rival. Però ni Nani ni Cristiano aconseguien connectar amb la pilota, massa aïllats, perduts a banda canviada, impotents en les seves aventures solitàries. Sòlida i ben agrupada, la selecció txeca va aconseguir allunyar els davanters de Portugal del seu porter Petr Cech i, en atac, va trobar aire a través de l'amplitud i la profunditat dels seus extrems. Jiracek va trobar en el seu lateral Gebre Selassie un bon soci per crear problemes a Coentrao, mentre que Pilar, molt més hàbil, buscava el desequilibri per l'esquerra per superar Joao Pereira, guanyar línia de fons i omplir l'àrea de centrades perilloses.

Però l'empenta txeca va anar a menys quan Portugal va començar a controlar les bandes, a imposar-se a prop de la línia de calç. Jiracek i Pilar van deixar d'inquietar per sumar-se al treball defensiu perquè els laterals portuguesos, Coentrao i Joao Pereira, començaven a incorporar-se a l'atac amb perill. Més ben connectats amb l'ajuda dels companys, Cristiano i Nani van aparèixer, van marcar el ritme de joc. Portugal començava a estirar-se, a imposar la seva electricitat.

La lesió al minut 40 de Helder Postiga, per un trencament muscular, no va frenar les arribades portugueses, que van tenir a les botes de Cristiano Ronaldo la millor ocasió per avançar-se en el marcador just abans del descans. Però el revers en forma de control orientat del madridista, que va permetre-li desempallegar-se del marcatge de Kadlec, no el va saber culminar i la seva rematada rasa va estavellar-se al pal.

A la represa, Portugal va seguir avisant i, en la primera acció, novament Cristiano va enviar la pilota al pal després d'una falta llunyana.

Portugal estava còmoda, se sentia superior i la República Txeca no aconseguia espolsar-se la pressió. Pilar, amb alguna excursió per banda, intentava estirar el seu equip, però els txecs no aconseguien aturar les ocasions rivals i patien per controlar la mobilitat portuguesa, que trobava rematadors des de totes les posicions. Meireles i Moutinho arribaven des de l'interior i Hugo Almeida ho rematava tot dins l'àrea. L'esforç del doble pivot txec per compensar l'equip no servia per a gaire més que per acumular jugadors a la frontal per refusar les constants centrades amb què Portugal generava perill. Cech havia d'intervenir més del que hauria volgut Bilek, i la República Txeca no tenia més remei que tancar-se i creuar els dits.

Cristiano torna a ser decisiu

Anaven avançant els minuts i semblava que, desesperat amb un 0-0 que no mereixia, Portugal podria precipitar-se i cometre algun error. Però, després d'una bona triangulació col·lectiva, Moutinho va combinar amb Nani per penjar una pilota al punt de penal que va rematar Cristiano, de cap i al vol.

Faltaven només deu minuts i Portugal va ser prou hàbil per sobreviure i culminar un triomf que els reforça de cara a semifinals.