Esports 14/08/2012

Quatre anys per canviar la imatge de Rio de Janeiro

Toni Padilla
3 min
Quatre anys per canviar la imatge de Rio de Janeiro

La responsable de les obres dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro del 2016 té ben clar que "el gran repte és convertir Rio en la millor ciutat de l'hemisferi sud per viure, treballar i fer turisme". La ciutat brasilera s'ha posat un gran repte. Per primer cop una ciutat de l'Amèrica del Sud serà seu d'uns Jocs. Convertida en una de les economies a l'alça més importants del planeta, el Brasil encara un període de quatre anys absolutament esbojarrat: el 2013 s'hi jugarà la Copa Confederacions de futbol, el 2014 el Mundial i el 2016 els Jocs Olímpics.

Després de rebre de mans de Boris Johnson la bandera olímpica, Rio de Janeiro ja viu de ple l'olimpíada, el període de quatre anys entre Jocs Olímpics. Segons l'alcalde, Eduardo Paes, un dels reptes serà deixar un llegat per al futur: "Ens cal canviar moltes coses de la ciutat. A Londres calia adaptar estructures que ja existien de transport. Nosaltres les fem noves, i cal entendre els Jocs com la gran oportunitat per oferir als ciutadans un llegat que duri generacions". Els organitzadors dels Jocs afirmen que ara com ara el calendari s'està complint bé, però també reconeixen que el seu cas és ben curiós. Han de compaginar obres dels Mundials amb els Jocs -l'estadi de Maracaná viurà dues fases d'obres diferents, per exemple- i han de coordinar els pressupostos de tres institucions diferents: ajuntament, l'estat de Rio de Janeiro i la Uniao (l'estat brasiler).

Al Brasil hi ha confiança en la capacitat de demostrar que la sisena economia més forta del món pot organitzar bé uns Jocs, canviant la imatge del país i d'una ciutat identificada molts cops només amb el "lleure i la samba", segons admet el mateix Paes. "Demostrarem què podem fer els brasilers", afegeix.

El primer repte és el transport: "Invertim en l'ampliació de la xarxa de metro i la creació de quatre línies de servei de bus ràpid, per connectar l'aeroport amb el centre". En total, més de 400 quilòmetres de noves vies que haurien d'estar llestes per al Mundial 2014. "Tenir un Mundial dos anys abans dels Jocs és positiu, no negatiu. Ens permetrà aprendre d'errades i ens obliga a tenir estructures llestes", comenta l'alcalde.

El gran Parc Olímpic, la joia arquitectònica dels Jocs, hauria d'estar acabat el desembre del 2015. S'alçarà sobre el vell circuit de Jacarepaguá, però de moment va endarrerit perquè el ministeri de Defensa ha advertit que a la zona on s'havia aprovat construir el nou circuit d'automobilisme i motociclisme poden haver-hi enterrats explosius, ja que va ser una zona militar. També preocupen la qüestió de l'allotjament -ja que actualment Rio de Janeiro té 20.000 habitacions d'hotel i s'estima que en caldran el doble-, la funcionalitat dels aeroports -encara no s'ha presentat el projecte per saber com es gestionarà un trànsit aeri superior al normal- i l'absència d'un centre on es puguin fer controls antidopatge moderns. Un seguit de problemes que segons els organitzadors són "normals": "Sempre apareixen imprevistos, però el que cal destacar és que el ritme de treball és el correcte. Tot estarà llest".

Entre els ciutadans de Rio de Janeiro, de fet, hi ha optimisme per l'aspecte organitzador però pessimisme per l'aspecte esportiu. El Brasil ha guanyat només tres medalles d'or i seleccions importants com la de futbol i voleibol masculí han guanyat la plata després de finals decebedors. "Pocs esports tenen una bona estructura de base. Un exemple seria el voleibol femení. La resta és qüestionable", escriu el periodista de la Folha de Sao Paulo Juca Kfouri. Així, segons una enquesta del portal d'O Globo, la majoria de brasilers pensen que a nivell esportiu els Jocs seran "un fracàs".

stats