BÀSQUET - LLIGA ENDESA
Esports 07/06/2012

Remuntada èpica en una nit màgica

àlex Gozalbo
3 min

BARCELONAEl Reial Madrid no va poder profanar ahir el Palau Blaugrana, on Xavi Pascual encara no ha perdut mai un partit de la Lliga Endesa contra el gran rival. El Barça Regal va completar amb un inversemblant triple de Marcelinho Huertas sobre la botzina una remuntada de 17 punts en menys de 20 minuts i es va endur el primer partit de la final. L'equip blaugrana, que durant la major part de temps va patir contra la millor versió de l'equip blanc que ha passat en els últims anys per Barcelona, va exhibir l'esperit que s'exigeix a un campió per protagonitzar una d'aquelles nits màgiques que s'anirà engrandint amb el pas del anys, a mesura que sigui explicada de generació en generació.

Joan Carles Navarro va mostrar el camí de la victòria amb 21 punts, el triple que va empatar el partit quan faltaven 44 segons per al final i grans dosis de lideratge quan el Barça Regal ho estava passant més malament. La resta de companys el van seguir en els moments claus i Xavi Pascual els va armar amb les eines necessàries. L'entrenador es va treure de la màniga algunes decisions de mestre, com la de jugar els últims dos minuts amb Chuck Eidson de base.

El primer partit de la final va confirmar la sospita que durant tota la temporada s'havia intuït, que l'equip blanc està en un molt bon moment i el blaugrana, en hores baixes. El dubte era saber en quin punt es trobarien quan el títol estigués en joc. La resposta del Barça va ser excepcional i l'equip es va acabar enduent un primer partit que gairebé sempre acaba sent clau. En 26 de les 28 finals jugades fins ara, el guanyador del primer partit ha acabat aixecant el títol.

El bàsquet actual se centra en la recerca d'avantatges ofensius i la majoria d'equips els aconsegueixen amb bloquejos directes, indirectes i sobretot la combinació de tots dos. El Barça Regal va competir durant molts minuts sense fer-ne cap de bé. Els jugadors del Reial Madrid van saber anticipar-se a cada acció i gairebé en cap moment es van quedar atrapats, cosa que es va convertir en un drama per a l'atac estàtic del conjunt blaugrana.

No és cap secret que el Barça Regal pateix quan no pot córrer, i més encara quan no aconsegueix enganxar els defensors en els bloquejos. Joan Carles Navarro va arribar al descans amb tan sols tres punts, trasbalsat per uns defensors que van modificar gairebé totes les trajectòries que va intentar. Quan l'escorta tenir previst passar per un lloc sempre es trobava amb algun rival de l'equip blanc que li impedia el pas o, en el millor dels casos, l'obligava a fer més volta.

Conscient que el Madrid ha arribat millor a la final, Xavi Pascual va intentar anivellar el partit amb alguna sorpresa tàctica (Fran Vázquez va ser titular) i amb moltes rotacions. Als deu minuts de partit el tècnic local ja havia fet servir deu jugadors, tres més que el Madrid. Tot i això, el conjunt que entrena Pablo Laso va aconseguir una renda de fins a vuit punt en una primera meitat en què la defensa del Barça Regal va encaixar 43 punts. Molts, massa.

Lluny de millorar, la situació va empitjorar després del descans, quan el Barça Regal es va veure 17 punts per sota en el marcador. Més pendents dels tres àrbitres que dels moviments d'Ante Tomic i Kyle Singler a prop de cistella, els jugadors de l'equip blaugrana es van acomiadar de qualsevol opció de victòria en uns minuts dramàtics que van recordar la pitjor imatge mostrada a la Copa del Rei.

Navarro i Mickeal

Alguns jugadors del Barça Regal, el vigent campió de la Lliga Endesa, conserven el caràcter competitiu. Joan Carles Navarro n'és l'exemple més evident, però n'hi ha d'altres, com ara Pete Mickeal. Les dues estrelles van tornar a pista per intentar una remuntada que semblava impossible, i es van guanyar en una batalla èpica contra el destí el crèdit etern d'un Palau Blaugrana incrèdul amb la superioritat del rival.

A cop de ronyó i amb els aficionats (ahir hi havia 6.377 espectadors) empenyent més que mai aquesta temporada, el Barça Regal va reduir la diferència fins a deixar el partit a tocar. El Reial Madrid es va deixar intimidar i no va saber respondre als sobreesforços de l'equip local, que va anotar 27 punts en un últim període per al record.

Sense temps per descansar gaire, demà (22 hores, La 1) es juga el segon partit de la final de la Lliga Endesa, prevista al millor de cinc enfrontaments. Molts milions després, el Reial Madrid comença a fer patxoca sobre una pista de bàsquet, però el Barça Regal va demostrar ahir qui és el vigent campió.

stats