INTERNACIONAL
Esports 06/06/2012

Ronaldinho Gaúcho, la decadència del somriure

Jordi Mestre
2 min
Ronaldinho Gaúcho durant el seu primer entrenament amb l'Atlético Mineiro.

L'estiu del 2008 va ser un temps convuls al Barça. Frank Rijkaard marxava de l'entitat blaugrana i amb ell se n'anava l'home que, amb gest surfer i màgia als peus, havia tornat el somriure al club: Ronaldinho Gaúcho.

S'obria una nova etapa per al brasiler. Fitxat pel Milan de Berlusconi, que el seguia des de feia temps, Ronaldinho va arribar a Milà envoltat d'una gran expectació. L'afició rossonera esperava que formés una productiva societat amb Kaká i Pato, i els primers mesos van ser esperançadors. Tot i que Ronaldinho ja no era aquell mag que deixava embadalits els aficionats, el brasiler semblava haver trobat un nou rol: amb 10 gols en 36 partits, el Gaúcho s'anava guanyant a poc a poc un lloc al cor dels seguidors del club de Milà.

Els dubtes arribarien l'any següent: tot i assolir unes bones xifres (17 gols i 17 assistències en 57 partits), els rumors dels excessos de Ronaldinho van anar minant el seu futbol. La marxa de Kaká al Reial Madrid i la dolorosa eliminació a mans del Manchester United a la Champions League (2-3 a San Siro, 4-0 a Old Trafford) van condemnar definitivament el projecte de Carlo Ancelotti. Sense el seu principal valedor ni el seu millor soci sobre el camp, Ronaldinho es va trobar en una posició delicada. L'arribada de Massimiliano Allegri el va acabar relegant a la suplència: durant la primera meitat de la temporada 2010-2011, Ronaldinho només va jugar setze partits... i només va marcar un gol.

El seu futur estava segellat, i la marxa es va confirmar l'11 de gener del 2011: després d'una dècada a Europa (el Gaúcho havia fitxat pel PSG el 2001), Ronaldinho tornava al Brasil. Tot i els rumors que el relacionaven amb una tornada al Gremio, el seu club de joventut, Ronaldinho sorprenia tothom i firmava pel Flamengo. Com havia passat al Milan, un bon inici va anar seguit d'una lenta decadència. Tot i que el Gaúcho havia aconseguit dur el Fla al liderat de la Serie A brasilera durant diverses jornades, de nou els rumors de vida dissoluta van acabar afectant el jugador. Una sèrie d'absències sense justificar i els problemes econòmics del Flamengo farien la resta: fa pocs dies, tot just un any i mig després de la seva arribada, Ronaldinho anunciava que se n'anava del club de Rio. Segons ell, el Fla li devia una xifra al voltant dels 15 milions d'euros.

Finalment, dilluns es feia oficial el seu fitxatge per l'Atlético Mineiro. El Gaúcho comença així una nova etapa de la seva erràtica carrera en què recuperar la seva imatge està a les seves mans, però el temps se li acaba: té 32 anys.

stats