BARÇA
Esports 10/04/2020

Bartomeu s’atrinxera a la llotja d’un Barça incendiat

Rousaud insinua que "algú ha posat la mà a la caixa" i desafia la junta a denunciar-lo

i
Toni Padilla
4 min
La directiva del Barça, trencada en dos blocs

BarcelonaLes disputes familiars tornen a esquinçar el Barça, un club on la lluita pel poder sempre acaba desfent projectes units. Dels 16 directius que formaven part de la junta directiva de Bartomeu després de les últimes eleccions ja només en queda una guàrdia pretoriana de 7. I el que havia de ser el successor s’ha convertit en pocs dies en un dels nous opositors.

La pugna entre Josep Maria Bartomeu i Emili Rousaud segueix pujant de to amb amençaces de querelles incloses, després de les paraules del que era fins fa poc vicepresident del club. En declaracions a RAC1, Rousaud va afirmar que “algú ha posat la mà a la caixa” referint-se al Barçagate, el cas que segueix investigant-se amb una auditoria externa. La resposta del club va ser un comunicat recordant que la junta es reservava el dret d’emprendre accions legals. “És una amenaça” va reaccionar Rousaud, qui enlloc d’espantar-se, va replicar dient que “si volen una querella no em molesta doncs seria una forma de revisar aquest cas del Barçagate i les seves proves».

Rousaud es reformula com a opositor plantant cara a un Bartomeu que s’atrinxera a la llotja, a punt per acabar el seu mandat com sigui. Des que el president va trucar per telèfon a Rousaud aquest dimarts per explicar-li que havia passat de ser el delfí a no ser benvingut s’han anat desencadenant una sèrie de fets que han incendiat un club tant acostumant a les crisis internes que els treballadors més veterans recorden amb certa ironia totes les nits en què semblava que caldria convocar eleccions. I la vida seguia. Bartomeu, de fet, ja ha marcat quin serà el discurs oficial: si aquests directius han marxat és perquè ell els va convidar a fer-ho. És a dir, no és un motí, com el que va patir Joan Laporta el 2008. En aquest cas és Bartomeu el que ha fet neteja de veus dissidents. “Les dimissions s’han produït arran de la remodelació de la junta impulsada pel president Josep Maria Bartomeu aquesta setmana, que serà completada en els pròxims dies. Aquesta remodelació pretén afrontar amb les màximes garanties l’últim tram del mandat, amb l’objectiu d’implementar les mesures necessàries per preparar el futur del club, superant les conseqüències de la crisi sanitària que estem vivint, i de culminar les accions del programa de gestió iniciat l’any 2010 i del pla estratègic aprovat l’any 2015”, deia el comunicat oficial del club, en el qual afirmen que “Rousaud s’ho va creure i només prioritzava la seva futura candidatura”.

Als membres de la Junta fidels a Bartomeu els havia molestat sentir Rousaud oferint més de 15 entrevistes, algunes de les quals a mitjans crítics amb la directiva. Però un cop el van sentir parlar d’un possible cas de corrupció es va obrir la caixa dels trons. “És un cas brut. Que aquests serveis valguin 100.000 euros i que hàgim pagat un milió vol dir que algú ha ficat la mà a la caixa. Hi ha una diferència econòmica important. Algú està pagant un sobrepreu. No sé qui ha sigut, ni de quin nivell forma part. El contracte s’havia dividit en trossets per evitar que la comissió on jo era fos conscient de la situació i això és molt lleig”, va explicar Rousaud. És a dir, fraccionant el pagament d’un milió d’euros en factures de 198.000 euros s’evitava haver de justificar davant la comissió d’adjudicació del club, que controla els pagaments superiors a 200.000 euros, la inversió feta en les empreses que van ser encarregades per monotoritzar les xarxes. Un escàndol aixecat per la Cadena SER, ja que, a part del sobrecost pagat, aquestes empreses van publicar continguts ofensius contra membres de l’oposició. El club va negar les acusacions acte seguit i va recordar que l’auditoria independent encarregada de PricewaterhouseCoopers (PwC) per aclarir responsabilitats encara no ha acabat i, per tant, no es poden treure conclusions. La mateixa empresa PwC així ho va recordar amb un comunicat, on va afegir que encara els queden per fer algunes entrevistes presencials, motiu pel qual no “es podran treure conclusions” fins que s’acabi la crisi del covid-19 i es presenti el seu informe. Rousaud, però, ja ha tret les seves conclusions.

L’informe serà presentat a una directiva ja sense els sis directius dimitits, que tampoc veuen les coses igual. Tots han preferit callar, amb l’excepció de Rousaud i d’un Jordi Calsamiglia que va emetre un comunicat en què explicava: “Després de sentir les declaracions del senyor Emili Rousaud en diversos mitjans de comunicació, vull expressar la meva total discrepància per les seves acusacions públiques que afecten l’honradesa i credibilitat de la junta. No és moment de fer acusacions públiques en relació a uns fets que estan sent objecte d’auditoria externa i que serà presentada en el moment que correspongui”.

Rousaud a la vegada, ha respost al comunicat de Calsamiglia puntualitzant que "jo sempre he defensat que les factures es van trossejar justament perquè quedessin amagades de la pròpia junta directiva, com a conseqüència, no seria coherent qüestionar l'honradesa de la junta".

Dos blocs

La directiva ha acabat dividida en dos blocs separats que han iniciat una guerra civil que pot anar degenerant. Fonts consultades per l’ARA de directius fidels a Bartomeu parlen de “traïció” i es mostren molt dolguts per totes les entrevistes que ha fet un Rousaud que acusa Bartomeu de forçar que marxin del club els directius que més fort han treballat per exigir responsabilitats en el cas del Barçagate. Bartomeu, per la seva part, l’acusa de ser dels que parlaven malament dels jugadors quan negociaven la retallada del seu sou durant la crisi del coronavirus, fet que Rousaud nega.

El pas següent de Bartomeu serà fer públic aquest dissabte els nous càrrecs -Jordi Moix serà el nou vicepresident econòmic- i posteriorment incorporar dos directius nous els pròxims dies per tenir una junta formada per 15noms. Rousaud, però, adverteix que “dos o tres” directius més podrien plegar, fet que posaria en problemes Bartomeu, que necessita un mínim de 14 membres a la junta segons uns estatuts que li permetrien seguir manant, però obligat a incorporar cares noves si no vol plegar abans d’hora. Ara li queden 13 directius.

stats