BARÇA

S’allunya el pacte per l’acció de responsabilitat

El club només acceptarà l’acord si és per unanimitat entre les parts i s’hi arriba abans de l’assemblea

Corre el rellotge i les opcions de pacte per retirar l’ acció de responsabilitat cada vegada són més minses. Els actuals directius del Barça i la junta de Laporta no es posen d’acord en la manera com s’hauria de rubricar l’acord abans de l’assemblea extraordinària perquè els compromissaris hi donessin el vistiplau. Uns i altres es passen la pilota i l’única certesa és que diumenge a les quatre de la tarda hi ha d’haver una proposta sobre la taula per presentar-la als socis. Una proposta, això sí, tancada, sense condicionals i acceptada per totes les parts implicades. I a hores d’ara les postures són massa oposades per aconseguir-la. Si no s’arriba a donar, Bartomeu retirarà el punt de l’ordre del dia. Per tant, els compromissaris només acabarien votant els acords amb Rakuten i amb Mission Hills Group.

El cas de l’acció de responsabilitat és tan senzill d’explicar com difícil de dur a terme. Es tracta que el Barça retiri el recurs, que també ho facin els exdirectius i que l’asseguradora Zurich aboni una petita quantitat al club -inferior als 25 milions que ha de cobrir, com a màxim-. I tot plegat, presentar-ho de forma conjunta com un acord perquè l’assemblea ho pogués aprovar.

La jornada d’ahir va ser intensa. Al matí es va fer una reunió entre diferents advocats al despatx de l’expresident Joan Laporta per buscar una sortida alternativa, una tercera via. O sigui, aconseguir el mateix resultat -retirar els recursos i obtenir els diners de l’asseguradora- canviant lleugerament les regles del joc. De la reunió, d’unes dues hores, se’n va desprendre la possibilitat que el pacte fos a posteriori. És a dir, que una part dels exdirectius contraris a l’acord -els que volen esperar a la sentència en segona instància que ha de dictar l’Audiència de Barcelona el pròxim 12 de gener- accedirien a retirar el seu recurs després de l’assemblea, sempre que el president Bartomeu tingués un gest de cara als demandats, per exemple, demanant disculpes.

Aquesta possibilitat va córrer com la pólvora, fins al punt que a primera hora de la tarda semblava que el desenllaç podria ser positiu. Però amb el pas de les hores es va tornar a refredar. Els exdirectius contraris a l’acord van radicalitzar la seva postura i van dir que no firmaven res. I per part del club, Bartomeu, que també va reunir-se amb els seus assessors, va deixar clar que no acceptava condicionants. Que o bé es deixava tot tancat abans de l’assemblea, o bé el punt saltava de l’ordre del dia directament i ni tan sols es mencionaria davant dels compromissaris.

Al vespre seguien les reunions i les trucades. Bartomeu i alguns exdirectius pròxims al pacte pensaven que el cas dels avals -que podria condemnar Laporta i set exdirectius a avalar 1,4 milions si la sentència fos contrària- podria estovar el nucli més pròxim a Laporta, que és contrari al pacte. Però per ara no ha sigut així. La partida d’escacs segueix en marxa i als dos bàndols hi ha la sensació que perdre-la seria claudicar davant l’adversari. El temps passa de pressa i cada vegada falta menys perquè arribi l’assemblea.