Esports 16/07/2012

Sebastian Coe: "L'exemple de Londres és Barcelona"

àlex Gozalbo
2 min
Sebastian Coe: "L'exemple  de Londres és Barcelona"

BARCELONAA onze dies de l'inici dels Jocs Olímpics, la Vila Olímpica de Londres rebrà avui els primers atletes. Més de 10.000 esportistes d'unes 200 nacionalitats viuran durant uns dies al recinte que Boris Johnson, l'alcalde de la ciutat, va inaugurar divendres.

Sebastian Coe, el president del Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de Londres i dues vegades medallista d'or, ultima aquests dies alguns dels últims maldecaps de la ciutat, com ara el de la seguretat. "El desplegament ha de ser proporcionat. S'ha de trobar l'equilibri perquè els visitants se sentin segurs, però no assetjats per controls excessius", explica Coe a l'ARA. L'empresa responsable de la protecció (G4S) va reconèixer la seva falta de preparació, però Coe va reiterar ahir a BBC Radio 5 Live que "la seguretat no s'ha posat en perill".

Un altre dels maldecaps té a veure amb el transport públic. "Hem treballat molt per millorar la mobilitat dels ciutadans, però és evident que en una ciutat de gairebé nou milions d'habitants que té una estructura tan peculiar hi haurà alguns problemes. La clau és com resoldre'ls", diu.

Coe no està preocupat per les informacions crítiques que en els últims mesos ha publicat la premsa anglesa, que pateix per la imatge que Londres oferirà a tot el món. "Tot i que de vegades no és còmode, prefereixo tenir uns mitjans de comunicació analítics i amb veu pròpia", reconeix.

No hi ha dubtes de quina ciutat olímpica ha servit d'inspiració per a Londres. Segons l'exatleta, "Barcelona és un exemple extraordinari de com canviar la cara d'una ciutat a través de l'esport". "Els números són interessants. Barcelona és una ciutat que al final del procés va crear un 70% més d'espais verds, va vincular el centre de la ciutat a una platja, va crear habitatge assequible i va generar una situació econòmica potent al voltant de la ciutat", recorda Coe, que fa uns mesos va participar al Global Sports Forum.

"Abans dels Jocs Olímpics del 1992, Barcelona no estava ni tan sols entre les millors 16 ciutats d'Europa. Des de llavors, mai ha estat fora de les quatre primeres ciutats i el turisme és ara la segona font d'ingressos. La de Barcelona és una història extraordinària del moviment olímpic, és el millor exemple d'un projecte de regeneració al voltant d'uns Jocs Olímpics", assegura Sebastian Coe.

"Després de saber que Londres organitzaria els Jocs Olímpics del 2012, la meva primera visita va ser a Barcelona, on em vaig asseure amb els planificadors de la ciutat. Vaig parlar amb Pasqual Maragall i amb moltes altres persones per saber com ho havien fet", apunta.

"El 75% de les obres que hem fet a la ciutat seran útils després dels Jocs Olímpics. No amago que l'exemple de Londres és Barcelona", afirma Coe. Els voluntaris i l'esperit olímpic són dos aspectes més que la ciutat anglesa ha intentat adaptar a la seva realitat específica.

"Portar l'esport als joves"

"Si el segle XX va passar a la història per haver apropat l'esport al món, el segle XXI ha de servir per portar l'esport als joves", opina Sebastian Coe, que prefereix no avançar abans d'hora cap de les sorpreses que l'organització ha preparat per a la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics.

El tenista Rafa Nadal serà el portador de la bandera d'una delegació espanyola en què hi haurà gairebé 90 esportistes catalans.

stats