LLIGA DE CAMPIONS
Esports 01/11/2011

Sempre hi ha alguna cosa en joc

Natalia Arroyo
4 min

Al Barça no li sobra ni un sol partit. Tant és si en juguen molts i molt seguits, perquè els blaugranes no es cansen mai. Tots els minuts que juguen els homes de Guardiola tenen valor. Avui en disputaran 90 més a Praga i en joc hi ha, d'una banda, la classificació per a vuitens de final de la Champions i, de l'altra, petits rècords individuals: els 200 gols de Leo Messi, el rècord d'imbatibilitat de Víctor Valdés i arribar al partit número dos-cents de Pep Guardiola a la banqueta del primer equip.

Màxim compromís

El tècnic de Santpedor és un especialista a aconseguir que tots els seus futbolistes trobin la motivació necessària per prendre's tots els compromisos seriosament. Aquí no es regala cap partit. El d'aquest vespre, contra el Viktoria Plzen (20.45 h, La 1), corresponent a la quarta jornada de la fase de grups de la Lliga de Campions, potser fa mandra a alguns aficionats, pel poc nom que té el conjunt txec, però totes les valoracions prèvies al partit van anar encaminades a deixar clar que el Barça afronta el duel totalment compromès i motivat. Res de relaxació ni de falta de tensió. Guardiola aprofitava les sensacions, encara recents, de les dificultats que va tenir el Barça per derrotar els txecs al Camp Nou, per alertar a tothom del perill de no afrontar el partit totalment concentrats. "No vam golejar el Viktoria Plzen. És un equip que ens va fer córrer molt i és atrevit, va trepitjar més el nostre camp del que ho fan la majoria de rivals". El respecte del tècnic cap al conjunt txec és, doncs, total.

El cert és que el Barça s'hi juga molt, avui. En primer lloc, els blaugranes tenen la missió -i obligació- de tancar la classificació sumant els tres punts a l'Eden Stadium i confirmar la seva presència als vuitens de la Champions. "Hem de tancar-ho aquí per estar tranquils al mes de febrer. Jugar-t'ho tot en un últim partit és angoixant i ho hem d'evitar", deia Guardiola en roda de premsa. El tècnic de Santpedor vol poder aparcar la Champions per centrar tots els esforços en la resta de competicions, sobretot el Mundialet de Clubs, que aviat reclamarà tota l'atenció dels blaugranes. "Falta poc perquè viatgem al Japó per disputar un títol molt i molt important", insistia. També Zubizarreta, abans de volar fins a Praga, s'afegia la pressió d'haver de tornar a Barcelona amb el bitllet a vuitens de final a la butxaca. "És el nostre primer objectiu. El segon serà ser primers de grup", va dir el director esportiu del Barça.

El to mandrós i, fins i tot, esgotat de Piqué en sala de premsa, avorrit de les farragoses traduccions al txec, no ha de confondre les intencions del central, que assegurava que els tres punts d'avui "són superimportants" per seguir el pols amb el Milan per acabar líders del grup E.

Messi,Valdés i la història

El més curiós és que, si bé la classificació per a vuitens de final és la fita més important que hauran d'assolir els blaugranes aquest vespre a Praga, possiblement no serà el que més els motivi. Els reptes individuals, encara que la plantilla no ho confessi, seran un motor paral·lel per aconseguir que tots els futbolistes rendeixin com s'espera. Messi té a l'abast el seu gol 200 amb el primer equip, mentre que si Valdés s'està 37 minuts sense encaixar cap gol, superarà el rècord de Miguel Reina de la temporada 1972/73.

A més, avui es coneixeran els aspirants a Pilota d'Or 2011 i els vuit blaugranes que, pressumiblement seran entre els 50 escollits (Messi, Iniesta, Xavi, Piqué, Villa, Cesc, Alves i Abidal, segons el Mundo Deportivo) voldran ratificar la seva nominació amb una bona actuació.

Guardiola serà l'altre nom propi del dia, perquè a Praga complirà dos cents partits a la banqueta del Barça, "una institució en què no és fàcil estar-s'hi tant de temps" i en què no comptava ser-hi quatre anys. El tècnic no va voler valorar-ho gaire perquè creu que "mentre les coses passen, no és bo aturar-se a analitzar-les". "Això s'ha de fer quan un marxa, però no quan encara hi és".

Missions individuals a banda, és evident que quan les cames dels jugadors no estan del tot fresques, com li passa ara al Barça, castigat per les lesions, com va reconèixer Guardiola, aquests al·licients extres són les ales que permeten seguir anant a la pressió amb intensitat i moure ràpid la pilota.

Després de fer callar totes les insinuacions de crisi amb un hat trick, Messi vol seguir sumant gols amb la samarreta del Barça per apropar-se als 235 de César, encara el màxim golejador blaugrana. L'argentí amenaça amb batre el seu registre aquesta temporada. A més, el crac de Rosario aspira a celebrar el seu gol número 40 a la Champions. Aquesta temporada només n'ha marcat dos i no lidera la classificació de golejadors, una llista que ha dominat en les últimes tres temporades.

L'altre nom propi serà Valdés, que podria convertir-se en el porter del Barça que més temps manté la porteria a zero si evita que els txecs li facin un gol durant 38 minuts. Piqué va voler confirmar el bon estat de forma del seu company donant-li tot el mèrit d'aquest rècord. "Ja fa alguns anys que el Víctor està a un nivell espectacular. Ha rebut el premi d'anar a la selecció espanyola, però encara se li podria reconèixer més".

Xavi té molèsties i és dubte

Valdés i Messi són els únics futbolistes que seran segur en l'onze titular, com també sembla probable que hi sigui Mascherano, que podria fer parella amb Piqué a l'eix de la defensa. Guardiola, que ahir no va donar cap pista sobre quina serà l'alineació, només va calmar els ànims dient que Xavi no està lesionat i que "només té unes molèsties al soli, un múscul on té problemes des de fa temps".

Tot apunta que el de Terrassa descansarà i el seu lloc al mig del camp l'ocuparan Cesc i Thiago. Sense Pedro ni Afellay, lesionats, i amb Alexis sense l'alta mèdica, Iniesta podria ocupar l'extrem esquerre per no castigar les cames d'Adriano, que va acabar tocat contra el Mallorca, ni cremar Isaac Cuenca fent-lo jugar novament de titular.

stats